Krever at Turing benådes

Krever at Turing benådes

It-legenden Alan Turing ble i 1952 dømt til kastrering fordi han var homofil. Nå krever aktivister benåding.

Aktivister i England har lansert en underskriftskampanje på nett, med mål om posthumus benåding og oppreising for mannens som ofte kalles den digitale tidsalders far, den briljante matematikeren Alan Turing.

Kampanjen skal vare frem til november 2012, og dersom den greier å samle inn minst 100.000 underskrifter kvalifiserer den til å bli tatt opp og behandlet i Underhuset (House of Commons). Kampanjen har så langt innhentet over 15000 underskrifter.

Turing ble i 1952 dømt for grov uanstendighet, i en tid da homoseksualitet var forbudt i England. Han fikk valget mellom fengselsstraff eller kjemisk kastrering, og valgte det siste. Turing fikk alvorlige bivirkninger av inngrepet, og to år senere døde han som følge av cyanidforgiftning. Etterforskningen etter dødsfallet kom fram til at Turing begikk selvmord.

Underskriftskampanjen som vil renvaske hans navn sier at måten han ble behandlet på og hans påfølgende død ”er en skamplett på den britiske regjering og på britisk historie”.

Trakassert og forfulgt

Turing var en ihuga patriot, og hans ledende arbeid med å knekke tyskernes Enigmakode under andre verdenskrig var klassifisert som topphemmelig. Etter krigen og etter at han ble dømt for å være homofil i 1952, skal han ha blitt trakassert og forfulgt av sikkerhetstjenestene i England.

Det spekuleres i om sikkerhetstjenesten så på ham som en sikkerhetsrisiko, fordi han var homofil og fordi han reiste mye utenlands. I løpet av hele den kalde krigen ble homofile menn med kjennskap til nasjonale hemmeligheter sett på som potensielle utpressingsmål for fremmede statsmakter, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Turing var med på å lage verdens første moderne datamaskin, Manchester Small-Scale Experimental Machine.

En lignende underskriftskampanje som krevde en offentlig unnskyldning for måten Turing ble behandlet på ble lansert i 2009, og samlet tusenvis av underskrifter. Daværende Statsminister Gordon Brown beklaget på vegne av regjeringen for ”den fryktelige” måten han ble behandlet på fordi han var homofil.

Les om:

It Bransjen