Kultstikka som tålte alt?

Joystickene levde et hardt liv og mange ga seg raskt. Klassiske Tec-2 var blant dem som stod imot det meste.

Publisert Sist oppdatert

Den nyeste generasjonen spillere vet knapt hva en joystick er, men på 70-, 80- og starten av 90-tallet fantes det egentlig ikke noe annet fornuftig alterantiv for dem som spilte på sine hjemmedatamaskiner, som for eksempel Commodore VIC-20/64/128/Amiga, Atari 2600/ST, Amstrad CPC, Spectrum ZX og andre klassikere.

Ettersom det tidvis gikk ganske vilt for seg under spillingen – der joystickene kunne bli kastet i veggen eller banket ned i bordet når frustrasjonen nådde topen – kunne joystickene med fordel være hardføre. Mange ødela sin Wico Bat Handle. Competition Pro og Zip-stick kunne gjøre en god jobb, men Suncom Technologies Tac-2 skulle tåle mest.

LES OGSÅ:

30 år med Commodore 64

500-600 kroner

Etter å ha bladd litt i våre første utgivelser fra tidlig på 1980-tallet fant vi ut at man måtte ut med 200-250 kroner for en god joystick på det norske markedet – som Tac-2, Competition Pro og Zip-Stik. Omregnet til dagens verdi skulle det tilsi 500-600 kroner.

I Suncoms produktkatalog skrøt man av at joysticken skulle tåle over 3 millioner bevegelser uten å ødelegges – dette ifølge tester utført av et ikke navngitt testorgan.

I vårt naboland Sverige var Tac-2 den mest solgte joysticken. Vi har ingen tall for det norske markedet, men sitter med minner om at Competition Pro og Zip-stik var mer populære. Disse kom imidlertid litt senere på markedet.

Joysticken hadde base i plast, mens pinnen var av metall. Senere kom det også versjoner med plastpinne.

I motsetning til mange av konkurrentene var ikke Tac-2 basert på mikrobrytere. I stedet hadde man en kule nederst på styrepinnen som kom i kontakt med kontakter i bunnen når man bevegde pinnen i forskjellige retninger. Også knappene ble trykt ned mot kontaktpunkter. Dermed hadde man ikke karakteristiske klikke-lyden under bruk.

I tillegg til kvaliteten var det også dem som likte utformingen. Tac-2 var mer kompakt enn en del av konkurrentene, hvilket kunne gjøre at den passet bedre for små hender. Det var ikke sugekopper eller gummiknotter under – dermed var den riktignok ikke like godt egnet for å sette på bordet.

Joysticken utmerket seg også med at korte utslag var nødvendig for at bevegelse skulle bli registrert. Dette kunne gjøre joysticken bedre egnet til blant annet sportsspill hvor det var om å gjøre bevege joysticken så raskt som mulig – for eksempel Summer Games.

LES OGSÅ:

Acorn Archimedes - først med ARM-prosessor

Fiksbar?

Tross i den høye kvaliteten var det spillere som endte opp med å ta knekken på joysticken. Tusentalls timers bruk kan sette kvaliteten på prøve. Kulen på innsiden eller dekselet rundt pinnen kunne løsne.

Et annet vanlig problem for Tac-2 var kobberplaten som skapte kortslutningen som registrerer at knappene trykkes ned. Problemet her er at kobberet korroderer. Dette var imidlertid ganske enkelt å fikse gjennom å skrape vekk irret på platene.

Suncom kom senere med modellene Tac-3 og Tac-5, men ingen av dem fikk samme suksessen som forgjengeren – mye på grunn av konkurransen med Competition Pro og Zip-stik.

LES OGSÅ:

25-års jubileum: Amiga-revolusjonen

Klassisk joystick til pc-en

Emuleringsprogramvare for en rekke av hjemmedatamaskinene fra 80-tallet og starten av 90-tallet gir i dag mulighet til å gjenoppleve gamle spillklassikere på pc-en. Dette gjennom for eksempel Commodore 64-emulatoren Vice eller Amiga-emulatoren WinAEU. Men da trenger man en joystick. Hvis man ennå har en gammel joystick med 9-pinners kontakt liggende på loftet, er adaptere å få kjøpt.

En annen løsning vil være gjenfødselen av Competition Pro fra selskapet Speed-Link. For cirka 250 kroner kan man kjøpe en usb-versjon som kan kobles rett til pc-en – her følger det også med emuleringsprogramvare og spill. Det finnes videre websider som har spesialisert seg på å samle spill fra de gamle plattformene og hvor man kan laste ned pakker som kan brukes i emulatorprogrammene. Websiden www.thegamearchives.com er her ett eksempel som har spill til en rekke plattformer.

Speed-Links Competition Pro usb-joystick testet vi tidligere i en spesialversjon. Testen kan du lese her.

LES OGSÅ:

Det første alternativet