Lad mobilen med temperaturforskjell

Vill mobillader som passer perfekt i villmarken. Alt du trenger er en slurk vann, litt flamme og en dings.

Publisert Sist oppdatert

Flamestower heter et kickstarter-prosjekt som 21 dager før innsamlingsaksjonens slutt nesten har samlet inn det dobbelte av hva de hadde håpet.

Konseptet er en sammenleggbar mobillader som gjør temperaturforskjeller om til strøm.

Du bretter den ut, trekker opp en liten kopp på toppen, fyller koppen med bitte litt vann og stikker Flamestowerens ytterste stål-ende inn i en flamme - eksempelvis fra en primus.

Ikke trolldom

Varmeforskjellen mellom det kjølige vannet i den lille koppen og den hete flammen vil generere strøm som kan lade mobilen din, påstår bakmennene.

De har fysikken på sin side, for fundamentet i konseptet er ikke svart magi de har kokt i hop selv.

Termoelektrisk effekt, kalles det, skjønt noen kaller det Seebeck-effekten etter fysiker Thomas Johan Seebeck, som kom over fenomenet for nesten 200 år siden, i år 1821.

Ikke først ut

Termoelektriske generatorer har fra før noen bruksområder i verden.

I romfartsindustrien bruker det en del (slik som i Curiosity-utforskeren på Mars - der selve varmen riktignok kommer fra plutonium og ikke en camping-primus), oljebransjen bruker det i gassrør og en del biler bruker det for å oppnå bedre drivstoff-effektivitet.

Flamestower er heller ikke første til å bruke konseptet i forbrukersammenheng, faktisk er de ikke engang eneste som har tenkt på å kombinere camping-livet med usb-lading.

Powerpot er blant selskapene som har gått denne veien før, dog deres enhet ikke er like portabel. Selskapet Biolite har flere varianter for ved, hvor du også kan koble en grill.

Les også: Har du en hydrogen-reaktor i lomma, eller er du bare glad for å se meg?

Som stekepanne

Flamestowers prosjekt er dog kanskje mer fleksibel enn de to nevnte, i det at deres ladedings ikke er bundet til et konkret kokesystem. Her kan du bruke engangsgrillen din på St. Hanshaugen om du mangler batteri til å sjekke inn på Facebook.

Prosjektet spytter ut mellom 2 og 3 watt, som kan sammenlignes med å lade mobilen ved å koble den til en bærbar datamaskin. Det er rundt halvparten av hva du får rett fra veggen, så om det tar halvannen time å fullade telefonen hjemme, vil det ta tre timer å fullade den på Larkollen camping.

I motsetning til batterier, kan ikke løsningen dø, og i motsetning til solcellepanel kan du også lade om natta.

Om det er farlig? Vel, gründerne vil at du skal tenke på det som en stekepanne - ja, den blir varm, så ikke ta på området der flammen har vært, men den bruker heller ikke så lang tid på å bli kald igjen og dermed klar for transport videre oppover mot Glittertind.

Det mangler ikke på kreative tanker om hvordan mobilen kan lades på farta. Hvis du synes det blir litt for mye tiltak med leirbål og primus og hele pakka, kan du jo kanskje heller sjekke ut denne piss-lunkne forskningen eller denne festival-skjorta. Samtidig forskes det også på vesentlig raskere måter å lade mobilen på, og man har begynt å snuse på utskrift av batterier fra skriveren.