Lag en nødplakat før påskeferien

Lag en nødplakat før påskeferien

Dersom uhellet er ute, kan tjenesten fra Statens kartverk redde liv.

Hvis du skulle få behov for akutt hjelp i påskefjellet, er det livsviktig at redningsmannskapene klarer å finne fram til hvor du er. Det kan være vanskelig, særlig hvis du ikke er lokalkjent i området.

Nødplakat er en tjeneste fra Statens kartverk som du oppretter gratis på Norgeskart.no. Her kan du plotte inn på kartet hvor hytta, campingvogna eller plassen du skal være på befinner seg, og skrive ut en nødplakat som du tar med deg og henger lett tilgjengelig på veggen eller har med deg i lomma.

Presis stedsanvisning

Nødplakaten viser hytta eller stedet du har markert i et kartutsnitt, sammen med GPS-koordinater, navnet på kommunen og nærmeste stedsnavn. Hvis du skulle få behov for hjelp, utgjør denne informasjonen en stedsanvisning som ambulanse, politi og brannmannskaper ikke kan ta feil av.

Stadig vekk opplever redningsmannskaper at folk i akutt nød ikke greier å gi en god nok beskrivelse av hvor de befinner seg, noe som kan få alvorlige konsekvenser, forteller webredaktør Thomas Rolland i Statens kartverk til Computerworld.

- Nødplakaten er enkel og grei å lage, og lett å forstå. Skulle man trenge hjelp, kan man ringe en nødtelefon og si ”min posisjon er” og oppgi informasjonen på nødplakaten, slik at redningsmannskapene raskt kan finne fram, sier Rolland.

40.000 nødplakater

Nødplakaten ble lansert i 2007, og er utviklet av Statens kartverk i samarbeid med hovedredningssentralene og nødetatene.

- Tjenesten er blitt veldig godt mottatt, og det siste året er det blitt laget over 40.000 nødplakater, sier Rolland.

Slik lager du nødplakaten:

1. Klikk deg inn på Norgeskart.no.

2. Zoom deg inn på kartet og finn stedet du vil markere.

3. Klikk på det røde korset merket med SOS øverst på verktøylinjen.

4. Klikk på stedet du vil lage plakaten for.

5. Godta vilkår.

6. Sjekk at stedsnavnet er riktig og skriv ut.

It Bransjen