Lager bærbar i tre

Lager bærbar i tre

Fujitsu planlegger å vise frem en bærbar pc bygd i tre denne uken.

Pc-er bygd i tre er noe av det pc-produsentene snakker mest om når de snakker miljøvennlig pc-er. Denne gangen er det Fujitsus tur, i det de gjør seg klar til å vise frem en bærbar bygd inn i et kabinett av treverk.

Ved å benytte seg av tre i produksjonen av bærbare kutter selskapene ned på bruken av plast og metaller, som gjerne må gjennom forurensende prosesser for å ende opp som ferdige kabinetter. At det må hogges enorme mengder tømmer for å lage nok bærbare, noe som ikke akkurat er direkte miljøvennlig i seg selv, ser det ut til at det er få som tenker på.

Fujitsus nye bærbare, produsert i sedertre, er enn så lenge bare en prototyp. I tillegg til utstrakt bruk av tre, er det også brukt bioplast i enkelte av delene. I motsetning til vanlig plast, som lages av olje, lages Bioplast av fornybare materialer, blant annet planteoljer, og er derfor nedbrytbart i naturen.

Den nye maskinen er navngitt etter Fujitsu og Monacca, sistnevnte er et japansk designteam som spesialiserer seg på produkter i tre. Monacca lager blant annet møbler og vesker i tre, i tillegg til at de nylig lanserte en kalkulator i samme materiale.

Selv om en bærbar i treverk nok ikke er klar for salg helt med det første, har Fujitsu allerede begynt å bruke bioplast i flere av sine produkter. Selskapet startet blant annet å jobbe med å lage bioplast av mais så tidlig som i 2002, og maskiner med slik plast er nå i salg blant annet i Japan. Som eksempel består skallet på selskapets Biblo NX95 av 30 prosent bioplast.

Vi får bare håpe at Fujitsu denne gangen har klart å lage en bærbar som ikke utvikler like mye varme som mange av deres nåværende modeller, som fort kommer opp i langt over 50 grader på undersiden. Om så ikke er tilfelle fremstår en Fujitsu-bærbar i tre som rene brannfellen.

Fujitsu og Monacca vil vise frem maskinen under utstillingen Japan Design 2008, som går av stabelen under Milan Salon i Italia.

It Bransjen