Lager usynlighetskappe for stridsvogn

Lager usynlighetskappe for stridsvogn

Ny britisk og svensk teknologi kan gjøre norske tanks usynlige på slagmarken. Se video her!

Panservogna CV90, som blant annet brukes av det norske forsvaret på oppdrag i Afghanistan, skal bli adskillig vanskeligere å oppdage i felten, takket være usynlighetsteknologi som utvikles av britiske BAE Systems og svenske Försvarets Materialverk (FMV).

Og hvis usynlighet ikke er bra nok: Den kan også få tanksen til å se ut som en vanlig bil, gjennom infrarødt utstyr.

Usynlig for infrarøde kameraer

Systemet heter Adaptiv, og bruker plater med heksagonale piksler som rask omstiller seg til forandringer i temperatur. Platene monteres på skroget til tanks, helikoptre eller andre militære kjøretøy. Kameraer ombord leser terrenget i bakgrunnen, og kringkaster et infrarødt bilde på pikslene, slik at selv en panservogn i bevegelse kan smelte inn i omgivelsene.

- For øyeblikket prioriterer vi usynlighet i det infrarøde spekteret, fordi det er der den største trusselen ligger, sier Mike Sweeney hos BAE Systems til Computerworld.

- Men vi forsøker også å utvikle usynlighet både rent visuelt og særlig også mot radar, forteller han.

Ser ut som en bil

Selv om forskerne prioriterer infrarød kamuflasje, jobber ingeniørene i BAE Systems også med andre teknologier som kan oppnå fullstendig usynlighet.

Tester utført i juli viser at den ene siden på en CV90 blir praktisk talt usynlig, eller kan framstå som et annet objekt, for eksempel en firehjulstrekker, når den observeres infrarødt.

- Tidligere forsøk på lignende usynlighetsteknologi har støtt på problemer i form av kostnader, alt for høyt energiforbruk og at teknologien ikke har vært robust nok, sier prosjektleder for Adaptiv, Peder Sjölund, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

- Våre paneler kan lages så sterke at de fungerer som panserbeskyttelse og bruker samtidig lite strøm, spesielt når kjøretøyet står i ro og generatorkraften er lav, sier Sjölund.

Se video av Adaptiv i aksjon:

Les om:

It Bransjen