Larry Ellisons beste sitater

Den frittalende Oracles-sjefen har gått av som toppsjef. Vi benytter anledningen til å mimre.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange toppsjefer som har vært mer underholdende enn Larry Ellison. Du kan elske eller hate det, men friske utspill og sleivspark om konkurrentene har vært et fast innslag i mannens offentlige opptredener. Journalister har spøkt med at Oracles pr-avdeling har vært nødt til å ta beroligende medikamenter når Ellison skal på talerstolen. Det er ingen som vet hva han vil finne på å si.

70 år gamle Ellison gikk av som Oracles konsernsjef i går, men han kommer til å fortsette i Oracle som teknologidirektør (Chief Technology Officer) og styreformann i selskapet. Dermed er det lite trolig at vi har hørt siste ord fra den kanten, men for å markere slutten på denne epoken, har våre amerikanske kolleeger i IDG News Service samlet noen favorittsitater fra Ellison, uttalt i forskjellige sammenhenger.

Hvem fant opp skyen?

Ellisons og Oracles forhold til Salesforce.com har vært en langvarig kilde til friske fraspark. En del av det anstrengte forholdet skyldes at Ellison føler at han ikke får sin del av æren for å ha oppfunnet skybasert databehandling. Ellison tidlig inne i selskapet NetSuite, som var ett av de første skyselskapene. Likevel tilskrives ofte æren for skybasert databehandling til Salesforce.coms Marc Benioff.

«Jeg mener at jeg startet opp det første skyselskapet» sa Ellison til en forsamling i San Francisco i januar. «Det heter NetSuite, og er et år eldre enn Salesforce.com», la han til. Dette er en gammel diskusjon, for to år siden sa Ellison følgende i et intervju med All Things D: «Jeg startet opp NetSuite, og dette var min ide. Jeg ringte opp Evan Goldberg og sa at vi skulle tilby ERP på nettet, som software as a service. Seks måneder senere fant Marc Benioff ut hva vi drev med, og på en måte kopierte det».

For tre år siden lanserte Oracle sin offentlige skytjeneste med Fusion-applikasjonene til selskapet. Da fikk Salesforce.com gjennomgå, der Ellison blant annet omtalte plattformen til Salesforce.com som et «kakerlakk-motell» av skytjenester, der kundene blir innelåst til evig tid: «Du kan sjekke inn, men aldri sjekke ut» sa Ellison den gang om Salesforce.coms tjeneste.

Skyter på SAP og HP

En av Ellisons favoritt-skyteskiver de siste årene, har vært det tyske programvarehuset SAP. «Nittini prosent av forretningen deres er ERP, og de har ikke bygd om produktene sine for skyen. De har ikke engang begynt med det. Derfor er det svært vanskelig for meg å se på SAP som en konkurrent», har Ellison uttalt.

Oracle er i en rettsstrid med SAP, som har innrømt at et tidligere datterselskap hadde stjålet åndsverk fra Oracle. Da Oracle forsøkte å stevne SAPs tidligere toppsjef Leo Apotheker for retten, var Apotheker beleilig nok på reise for sin nye arbeidsgiver HP. Det klarte ikke Ellison å dy seg for å kommentere: «Vi stevnet han inn for retten i SAP-saken, men han var på rømmen. Styret i HP sendte ham til Bolivia for å snakke med kunder. Deretter sende de han til Mongolia for kundemøter, like utenfor amerikanske myndigheters rekkevidde. Styret fant ut at de skulle latt han være i Mongolia, for da han kom til California, ble det stygt», sa Ellison om den saken.

En annen favoritt er da HP besluttet å erstatte Hurd med Apotheker i stillingen som toppsjef, slengte Ellison også med leppa:

«Jeg er målløs. ... HP hadde flere gode kandidater ... men i stedet plukket de en fyr som nylig hadde fått sparken for å gjøre en for dårlig jobb med å lede SAP».

Jobs som Picasso

Ellison har også hatt sterke meninger om nye teknologier. «De som tror at Hadoop kommer til å overta for Oracle, skjønner ingen ting av hva Hadoop er. Det er batch-prosessering. Om du ønsker å søke opp noens telefonnummer [ved hjelp av Hadoop], så kan du komme tilbake i morgen for et svar».

Til sist byr vi på vi en Ellison-godbit om det å imitere hans gamle venn Steve Jobs: «Det å prøve å gjøre seg selv mer som Steve Jobs er som å tenke ’Jeg ønsker å male som Picasso, men hva skal jeg gjøre? Burde jeg bruke mer rødmaling?’».