- Lås trådløsnettet, ellers kommer politiet

- Lås trådløsnettet, ellers kommer politiet

Åpne trådløse nettverk kan misbrukes av it-kriminelle, så nå går det australske politiet til aksjon.

Down Under, nærmere bestemt i Queensland i Australia, går politiet nye veier for å hindre at kriminelle skal misbruke åpne trådløse nettverk til identitetstyverier og alskens kjeltringstreker.

Politiet skal nemlig kjøre rundt i gatene i millionbyen Brisbane med bærbare datamaskiner i bilen, på jakt etter trådløse nettverk som ikke er kryptert. Når politiet finner usikrede trådløsnett, vil de varsle eieren av netteverket og siden komme tilbake for å sjekke om oppfordringen om å sikre det er blitt fulgt, skriver Comon.dk.

Praksisen kalles ”wardriving”, og er ordensmaktens initiativ for å forebygge internett-kriminalitet.

Mens noen sikkerhetseksperter ønsker politiaksjonen velkommen, er det andre som mener at politiet burde bruke krefter på vanlig politiarbeid i stedet, går det frem av Brisbane-politiets Facebook-side.

Hva er bra nok kryptering?

Et av spørsmålene som stilles er hva politiet regner som en sikker kryptering, ettersom de fleste krypteringer kan knekkes, noen enklere enn andre.

- WPA2 er et minimum, og de fleste routere støtter dette. Det er tross alt bedre å ha en sikkerhetslås på ytterdøra enn bare en myggnetting, skriver politiet, og understreker at WEP-kryptering ikke er godt nok.

En av problemstillingene knyttet til åpne trådløsnett, er at det er vanskelig å bevise om det er eieren av trådløsnettet eller andre som for eksempel har drevet med ulovlig fildeling.

Comon.dk skriver at i flere danske rettssaker om ulovlig fildeling er den siktede blitt frikjent, fordi det ikke har vært mulig å bevise at den ulovlige fildelingen kan knyttes til noen spesifikk person.

Den danske filmprodusenten Ronnie Fridthjof har i den forbindelse argumentert med at det er personen som betaler for internettforbindelsen som bør holdes ansvarlig for aktiviteten på nettforbindelsen, uansett hvem som rent faktisk har begått den.

Et klart incentiv for å sikre din trådløsforbindelse, men også på kant med rettssikkerheten, skriver Comon.dk.

It Bransjen