Lindex innfører "markedsføring 2.0"

Klesgiganten Lindex bruker it-løsning til å gjøre markedsføringen mer individuell.

Publisert Sist oppdatert

- Tidligere har det blitt brukt mye tid på å analysere hvordan kundene oppfører seg. Nå kommuniserer vi med dem i stedet. Vi har sett en stor endring der, sier Therese Blom, kunderelasjonssjef for kleskjeden Lindex.

Markedsføring er et område hvor det skjer mye akkurat nå. Nye verktøy øker muligheten til å enkelt nå kunder i mange forskjellige kanaler, og tilbyr også mer tilpasning for grupper eller enkeltpersoner. Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

- Dette er et gjennombrudd. Tradisjonelt har vi jobbet med mer generelle oppgaver, men nå kan vi øke hastigheten i kampanjene til ulike kundesegmenter. Det er egentlig først nå, det siste året, at det har kommet systemer som støtter markedsføring på tvers av alle kanaler til alle våre ulike kundegrupper, sier Blom som også er ansvarlig for lojalitetsporgrammet til Lindex.

Effektivitet viktig

Hos et selskap som Lindex er det viktig at ting går så fort som mulig, da de får inn nye kolleksjoner annen hver uke.

Lindex har det siste året innført et system fra Neolane, og nå satser klesgiganten på å oftere kunne skreddersy reklame og kampanjer for sine kunder.

-Tidligere har vi arbeidet med ulike verktøy i flere kanaler; e-post, sms og vanlig post. Nå har vi samlet alt i ett og samme system som også blir koblet sammen med vårt lojalitetsprogram, sier Blom.

- Hver kanal er viktig på hver sin måte, det kommer an på hva du vil oppnå. Sms fungerer bra når det gjelder å trekke kunder til våre butikker, mens postdistribusjon er bedre for mote-inspirasjon.

Stor kundeklubb

Lindex har over to millioner medlemmer i sin kundeklubb: 1,4 millioner i Sverige og nærmere 900,000 i Norge og Finland.

Men til tross for at det nå er mulig å spesielt tilpasse henvendelser og utsendelser til bestemte kunder, er det ikke det som nødvendigvis bør være den største prioriteringen.

-Vi har ikke begynt med det riktig ennå. Nå jobber vi med å dele klubbmedlemmer inn i ulike kunde-segmenter som alle skal få ulike tilbud, sier Blom.

På denne måten , kan de ulike gruppene få mer relevante tilbud, uten at de trenger gå helt ned på individnivå. Det fungerer slik at de som handler barneklær for eksempel også skal få tilbud når det nærmer seg skolestart, mens andre kundegrupper ikke får det.

Kan bli for personlig

Therese Blom tror ikke det lønner seg og gå inn for alt for personlige tilbud.

- Det er viktig å vurdere fordelene og respektere den enkelte, slik at vi ikke bruker personlig informasjon på en alt for provoserende måte. Dessuten ligger det masse arbeid i å skape innhold skapt spesielt for hver enkelt kunde, sier hun.

- Fokus for oss er at markedsføringen skal være relevant for kunden.