Linux-spill på frammarsj

Linux-spill på frammarsj

Linux har vært en stemoderlig plattform for dataspill, men nå ser det ut til å lysne.

For første gang på lenge har spillinteresserte Linux-brukere grunn til å smile, skriver PC World USA.

I kjølvannet av E3-spillmessen i Las Vegas har PC World gjennomgått hva som nå finnes av store spilltitler på Linux-plattformen. Det viser seg at en god del av de mest populære spillene på markedet nå også er tilgjengelig på Linux.

Tidligere har Linux-brukere måttet benytte forskjellige omveier og ikke minst fikle med Wine, som er gratis emulerings-programvare for å kjøre Windows-programmer under Linux.

Det er lanseringen av SteamOS, et Linux-basert operativsystem myntet på dedikerte spill-pc-er, for litt over ett år siden som har ført til det PC World kaller en eksplosiv vekst av spill tilpasset Linux.

Det er amerikanske Valve Corporation som står bak SteamOS og Steam Machine-konseptet. Steam Machine er en slags mal eller maskinvare-plattform for dedikerte spillmaskiner. SteamOS kan også installeres på vanlige pc-er, og det er gratis.

Selv om Valves omfavnelse av Linux sikkert har sammenheng med Valves promotering av Steam Machine-idealet, er det likevel et faktum at alle spill som slippes for SteamOS, fungerer utmerket med alle Linux-distribusjoner, skriver PC World.

For ett år siden var det omtrent 60 spill tilgjengelig for Steam for Linux. Ifølge PC World er nå dette økt til over 300 titler.

PC World har lagt ut en beskrivelse av en håndfull spill som anses for store og populære i pc-verdenen, og som nå også er tilgjengelig i Linux-drakt.

Civilazation V

Civilization har lenge hatt status som en av kronjuvelene i pc-spillverdenen. Nå er versjon 5 av strategispillet kommet til Steam for Linux.

Det er ikke bare kjernespillet som er blitt tilgjengelig for Linux, men også flere av tilleggspakkene som «Gods and Kings» og «Brave New Worlds».

Utgiveren, Aspyr, har tidligere tilpasset dusinvis av pc-spill til Mac-plattformen. Hvis selskapet nå akter å gjøre det samme mot Linux-plattformen, kan det bli mange spennende programtitler for tilhengerne av åpen kildekode i tiden som kommer, spår PC World.

The Witcher 2: Assassin of Kings

Witcher 2 betegnes som et av de mest velutviklede rollespillprogrammene som finnes, med en stor, mørk verden å utforske, med flotte sverdkamper og med en av de beste historiefortellingene blant nyere videospill.

De ivrigste Linux-tilhengerne er riktignok litt skeptiske til at spillet ikke er 100 prosent Linux-tilpasset, men må kjøres via en virtualiseringsløsning som kalles eON, som betegnes som en mellomting mellom Wine og full Linux-tilpassing.

Metro: Last Light

Metro: Last Light var en av de første større spilltitlene som ble tilgjengelig for Linux etter at Valve kunngjorde SteamOS. Dette er et skytespill der figurene befinner seg i et kaotisk etterkrigs-Russland.

Shadowrun Returns

Dette spillet kom på markedet mot slutten av 2013 og er en herlig miks av kyber-punk, fantasi og krim, ifølge PC World.

Utviklingen av spillet er finansiert gjennom et Kickstarter-prosjekt, men likevel tok det tre måneder fra Windows-versjonen var kommet på markedet til Linux-versjonen var klar.

Valve-spillene

Valves spill omfatter blant andre Portal 2, Left 4 Dead 2, Team Fortress 3 med flere. Selv om disse spillene på langt nær kan regnes for nye, har programvarefirmaet Valve vært travelt opptatt med å porte sine suksess-spill over til Linux, der de fungerer like godt som under Windows.

Super Meat Boy

Spillutviklerfirmaet Team Meat feiret treårsjubileum for sitt populære spill Super Meat Boy med å lansere en Linux-versjon av spillet. Dette indie-spillet utmerker seg med god dose svart humor og en handling som innimellom kan være litt frustrerende.

Fez

Fez er et annet populært indie-spill. Det er utgitt av Polytron og startet som et Xbox-spill i april 2013, kom for Windows i mai samme år og endelig for Linux og OS X i september. I spillet er man Gomez, en 2D-figur som går på evig skattejakt i en 3D-verden.

De mindre spillene

Foruten de store spilltitlene som er nevnt her, kommer det også en strøm av klassiske dataspill til Linux. For eksempel har utgiveren GOG.com varslet at selskapet vil lansere en rekke spill for Ubuntu og Mint Linux til høsten. Det er snakk om så mange som 100 nye spill allerede ved lanseringen.

It Bransjen