Lysdiodene blir sterkere

Lysdiodene blir sterkere

Tradisjonelle lyspærer (glødelamper) kunne like gjerne hatt betegnelsen varmekuler.

Det er nemlig en forsvinnende liten del av den tilførte energien som blir omgjort til synlig lys, det meste forsvinner i varme. Forholdet mellom tilført energi og avgitt lys er betydelig bedre for fluoriserende lamper (lysstoffrør og sparepærer). Det er derfor lovgivere i Australia og California vurderer å rett og slett forby glødelamper, for å gi et betydelig bidrag til å redusere energiforbruket til belysning.

LES OGSÅ: Led-LCD til skrivebordet

Ser vi litt lenger, er det imidlertid lysdioden (LED – Light Emitting Diode) som er løsningen for å gi godt lys med lite energiforbruk. At lysdioden er energieffektiv har vært kjent lenge, men det har skortet på effekten. Det vil si at de har ikke vært kraftige nok til mange belysningsformål.

Det er dette Osram er i ferd med å gjøre noe med, og har lansert en led-basert lyskilde som yter 1000 lumens. Til sammenligning yter en 60 watts glødelampe omtrent 730 lumens, mens en 50 watts halogénpære yter omtrent 900 lumens.

Vi jukser litt

Osram har ikke laget en enkelt lysdiode med 1000 lumens ytelse. Det de har gjort, er å bygge sammen seks led-er til én lyskilde. Hver lysdiode har imidlertid et areal på bare én kvadratmillimeter. Den sammenbygde lyskilden er så liten at det gir mulighet til å lage lamper og belysningsarmaturer av en helt annen type enn det vi er vant med i dag.

Det er dette som gjør nyvinningen interessant i et it-perspektiv. Rent konkret vil det å kunne bytte ut bakgrunnsbelysningen i en lcd-skjerm på en bærbar PC med lysdioder, gi deg lengre batterilevetid. Her er det flere skjermprodusenter som har kommet et godt stykke på vei. Også projektor-produsentene sikler etter en lyskilde som er kraftig nok til å erstatte de varmeproduserende pærene de bruker i dag. Med slik teknologi, aner vi konturene av projektorer innebygd i lokket på bærbare pc-er.

Mange bekker små

Osram oppgir en ytelse på 75 lumens per watt ved 0,35 ampére tilført strøm. Nå er ikke det forholdet lineært i en lysdiodes fulle ytelsesområde, men ved å bruke det tallet, finner vi at denne teknologien bruker bare drøyt 13 watt på å gi en lysytelse på 1000 lumens. Tilsvarende har vi for glødelampen omtrent 82 watt, og for halogénpæren 56 watt. Her er det med andre ord mye strøm å spare.

Dette er tall som monner. Til sammenligning pågår det nå en debatt i Europa om man skal forby «stand-by» funksjoner på elektronikk; en funksjon som kanskje trekker ubetydelige én watt.

Les om:

It Bransjen