Marginpress på skjermmarkedet

Marginpress på skjermmarkedet

Prispress skaper problemer for skjermprodusentene til tross for rekordomsetning i andre kvartal.

Salget av lcd-skjermer nådde et høydepunkt i andre kvartal i år med 170 millioner solgte enheter. Salget økte med ni prosent fra samme kvartal i fjor, og 31 prosent fra kvartalet før, melder Displaysearch i en ny rapport.

I løpet av perioden nådde omsetningen ifølge analysebyrået 22,9 milliarder dollar. Det ga det nest beste kvartalet noensinne.

Alle skjermkategorier vokste sammenliknet med året før. Unntaket er lcd-skjermer til tv-er, som gikk tilbake med 1 prosent. Salget av skjermpaneler til bærbare pc-er, inkludert minibærbare og tablet-pc-er, vokste raskest, med hele 51 prosent fra samme periode i fjor og 15 prosent fra første kvartal i år.

Salget av digitale reklameskjermer økte med hele 82 prosent fra andre kvartal i fjor. Veksten har imidlertid flatet ut, og fra første til andre kvartal i år gikk dette markedet tilbake med 14 prosent.

- Skjermsalget nådde et høydepunkt i andre kvartal 2010 med nye salgsrekorder og full produksjonskapasitet, takket være gode innkjøps- og lagerbeholdningsrutiner i salgskanalen, sier David Hsieh, direktør for Greater China Market i Displaysearch, i en pressemelding.

Snittprisene faller

Samtidig øker prispresset innen alle kategorier på skjermmarkedet, og Displaysearch melder nå om uvanlig lange lagertider hos både produsenter og salgskanalen.

I første uke i august hadde snittprisene på skjermpaneler falt med fire til syv dollar. Prisen på paneler til bærbare pc-er har i snitt sunket med to dollar per enhet, mens prisen på paneler til lcd-tv-er falt fra 15 til syv dollar.

Grunnen er at produsentene og oem-leverandørenes lagerbeholdninger har gjort dem mer forsiktige i sine innkjøp. Enkelte produsenter skal nå vurdere å redusere produksjonen eller selge unna lagrene med større rabatter for å forhindre ytterligere prisfall.

- Overoptimistismen i andre kvartal førte til justeringer i tredje kvartal på grunn av færre bestillinger, fallende priser på paneler og usikre markedsprognoser, sier Hsieh.

Displaysearch forventer imidlertid at forberedelsene til julesalget og rabatter på bærbare pc-er vil gjøre at prisnivået på paneler til både bærbare pc-er og lcd-tv-er vil vende tilbake til det normale i løpet av tredje kvartal.

It Bransjen