Menneskelignende robot våkner

Menneskelignende robot våkner

Den lever! Robonaut 2 våkner til liv på den internasjonale romstasjonen.

Etter seks måneder ombord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) har astronautene nå vekket den menneskelignende roboten Robonaut 2 til liv.

Roboten, også kalt R2, var passasjer på romfergen Discovery da denne gjorde sin siste reis før den ble satt på jorda for godt for et halvt år siden.

Den lever!

Ingeniørene Satoshi Furukawa og Mike Fossum ombord på romstasjonen har siden brukt tid på å sette Robonaut sammen, og har nå startet den opp for første gang, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Ifølge NASA har astronautene foreløpig ikke gitt Robonaut 2 kommando om å bevege seg, men de har gjort tester av det elektroniske systemet og på termiske sensorer i robotens ledd.

Etter nesten et år med tester for å se hvordan roboten fungerer ombord i romstasjonen, og hvordan dens menneskelige kolleger reagerer på den, er det ventet at Robonaut 2 skal kunne utføre oppgaver som rengjøring og vedlikehold, samt å assistere astronautene når de er ute og ”går” utenfor romstasjonen.

Beina kommer

Den 136 kilo tunge roboten har vært under utvikling i 11 år. R2 ble bygget med i alt 38 Power PC-prosessorer, inkludert 36 innebygde databrikker som kontrollerer robotens ledd. Alle databrikkene kommuniserer med robotens hovedprosessor, eller ”hjernen”.

Til å begynne med vil roboten være tilkoblet en sokkel, og kan bare jobbe på stedet. Men innen utgangen av året håper NASA å kunne sende opp to beinlignende vedheng som kan kobles til roboten, slik at den kan bevege seg rundt på egen hånd.

It Bransjen