Microsoft røsker ut Nokia-ansatte

KUTT OG NEDLEGGING: Microsoft kutter 2300 ansatte i gamle Nokia Mobil-virksomheten i Finland. Illustrasjonsfoto: Arkiv

Microsoft røsker ut Nokia-ansatte

Produktutvikling kuttes med 2300 ansatte i Finland, bekrefter Microsoft. Restene skal konsentrere innsatsen rundt produktutvikling.

Før helga bekreftet Microsoft at de sparker 2300 finske ansatte. Dette er en del av de varslete 7800 som må gå fra selskapet i samband med sommerens varslete kutt i smartmobilsatsingen til selskapet, melder Reuters.

Også i fjor kuttet Microsoft over 1000 ansatte i Finland, for det meste i mobildivisjonen.

Det er virksomheten i Salo som kuttes helt. På toppen av Nokia som mobilselskap for ti år siden var det 5000 ansatte hos Nokia i byen, skriver Fiercewireless.

Kommer sterkt tilbake?

Dette betyr ikke at Nokia forsvinner fra IT-verdenskartet. Nettverksdivisjonen deres er fortsatt en stor leverandør til teleoperatørene verden rundt. Etter at de kjøpte opp fransk-nordamerikanske Alcatel-Lucent er de også største leverandør av 4G-mobilnettverk i verden, tett fulgt av Ericsson.

Nokia i Finland har også vist fram et nettbrett basert på Android. I starten av denne måneden bekreftet de også at de forberedte seg på å komme tilbake i den mobile arenaen med håndsett. Dette vil ikke skje før i slutten av neste år. Det følger av en egen karantene-bestemmelse med Microsoft, som Nokia gjorde den gang i 2013 da de solgte ut mobiltelefonvirksomheten.

Utvikling og håndtering

Microsoft beholder to tidligere Nokia Mobil-lokasjoner i Finland. Det er dem i Espoo og Tampere. Etter nedskjæringen vil Microsoft ha 900 ansatte igjen i landet. Av disse er i underkant 300 i salg- og markedsføringsfunksjoner.

Selskapet utelukker ikke at det vil komme flere stillingskutt i de to gjenværende småstedene. De understreker at målet er å konsentrere både produktutvikling og produkthåndtering der.

Det er Espoo som skal jobbe med høyende-modellene, mens Tampere får mellomnivå-telefonene og utvikling av kjerneteknologi for smarttelefonene til Microsoft, sier den finske kringkastingen Yle.

De ansatte som må gå vil få sluttpakker og støtte for å etablere egen virksomhet fra Microsoft. Detaljene utvikles i samarbeid med fagforeningene.

Oppoverbakke

Tall fra Gartner i forrige uke viste at Microsoft Windows-smartmobiler mistet 0,3 prosentpoeng globalt i markedsandel i andre kvartal. De havnet da på 2,5 prosent. Underliggende tall tyder imidlertid på at det i visse vekstmarkeder i Asia går langt bedre.

I tillegg har det ikke skjedd mye på fronten med nye håndsett i påvente av lanseringen av Windows 10 for mobil.

Selv etter rekordavskrivninger av Nokia-oppkjøpet og kjempekutt av ansatte som jobber med mobil, har ikke konsernsjef Satya Nadella i Microsoft gitt opp mobilhåpet. I juli forsikret han at satsingen på Windows 10 Phone var like sterk som før og avgjørende for suksessen for Windows. 

It-bransjen