- Minibærbare redder ikke 09-salget

- Minibærbare redder ikke 09-salget

Salget av minibærbare blir enormt i år, men ikke nok til å øke totalsalget av pc-er.

Én av 20 solgte pc-er solgt i fjor var minibærbare. I år vil det bli enda flere. Men hverken IDC eller Gartner tror det vil bli nok til at pc-salget økes i år. Finanskrisen sitter for dypt, tror de to. Dette melder Pc-World USA.

I konkrete tall ble det solgt 10 millioner slike små, billige bærbre i fjor. 20 millioner forventes solgt i år, ifølge på en IDC-undersøkelse. Men salget av vanlige stasjonære pc-er og vanlige bærbare vil altså stupe såpass dramatisk at doblingen ikke vil kunne redde totalstatistikken.

7 hjelper ikke

Heller ikke Windows 7 vil kunne løfte pc-salget, om det så kommer før forespeilet i år, ifølge forskningsanalytiker Doug Bell i IDC. Det kan bli enkelte hopp i statistikken etter hvert som de som liker å være tidlig ute klatret om bord.

Les også: Windows 7 til alle

Men de fleste vil vente til krisen roer seg. Og bedrifter, vil som vanlig når nye operativsystemer kommer, vente med å implementere disse til barndomssykdommene er tatt hånd om, som i Windows 7s tilfelle kan drøye helt til rundt sommeren 2010, eller enda senere for den saks skyld.

Skviser priser

Mens Gartners foreløpige tall viser at pc-salget for Q4 2008 økte 1,1 prosent fra året før, viser IDCs tall at de falt 0,4. Hvem enn som har rett er pc-leverandørene uansett bekymret for lave it-investeringsvilje i bedriftsverden i år. Men også mange konsumenter forventes å sikte seg mot den laveste enden av prissegmentet, slik som minibærbare.

Les også: Dramatisk stup i pc-salget

Og de minibærbare fører igjen til at prisene på tradisjonelle bærbare skvises nedover. I fjor kunne man se effekten av dette i Gartners tall for pc-omsetning, som sank med opp til 20 prosent Q4 2008 sammenlignet med året før.

Acer-racer

Men minibærbare har også et fortrinn i forhold til antall solgte pc-er, ettersom de når bredere ut. Blant annet bruker enkelte teleoperatører dem i kampanjer, der du kan binde deg mot abonnenter for å få en usedvanlig billig minibærbar på kjøpet.

Muligens av denne årsaken klarte Acer å øke sitt antall solgte pc-er med 13,2 prosent Q4 2008 sammenlignet med Q4 2007, ifølge Gartners tall. I USA-markedet dalte totaltsalget av pc-er ti prosent kvartal over kvartal, og Acer klarte i samme marked å vokse 55 prosent, fremdeles ifølge Gartners tall.

Likevel er det altså ikke forventet at det økte salget av minibærbare vil veie opp for det labre salget av tradisjonelle pc-er.

Les om:

It Bransjen