Minibærbart gjennombrudd

Minibærbart gjennombrudd

Superbillige minibærbare kom for fullt i 2008. Men festen er langt fra over, hvis produsentene tråkker riktig.

Mellom andre og tredje kvartal i år skjedde det en eksplosjon. Salget av minibærbare, slik som den velkjente Asus Eee, nesten tredoblet seg. Litt over ti millioner brukere vil ha gått til anskaffelse av slike maskiner innen året er omme, spår analyseselskapet Gartner. Det utgjør totalt rundt en av seks bærbare.

- Salget har tatt seg opp ekstremt fort i løpet av 2008, og tredje kvartal var veldig sterkt med seks millioner solgte maskiner, sier forskningsdirektør i Client Computing Markets i Gartner, Annette Jump, til Computerworld.

- Slike maskiner er et ekstremt hot juleprodukt. 30-40 prosent av notebooksalget vårt i november og desember er minibærbare, noe som trolig skyldes vårt brede sortiment, sier Mats Hansen, produktansvarlig for pc og nettverk hos Komplett, og avslører dermed at også desember og fjerde kvartal i år vil gi gode tall for maskinene.

Ekstra pop i EMEA

Annette Jump, Gartner (Foto: Gartner)

I desember i fjor kunne cw.no melde at maskinen under lansering i Australia nærmest ble revet vekk på en dag. Og i oktober i år kunne det meldes at disse pc-ene solgte så bra at Asus som selskap gjorde et hopp på lista over mestselgende produsenter, og rett og slett landet på første plass på listen over Europas, Midt-Østens og Afrikas (EMEA) største pc-produsenter i tredje kvartal. Den ultraportable billigmaskinen ble ultrapopulær. Men hva er det som gjør disse miniputtene så populære?

- Asus har åpenbart jobbet tett med Intel og sett på markedsforventningene for denne type maskiner, sier Jump.

Maskinene har vært ekstra populære i EMEA, rundt halvparten er solgt i dette markedet, ifølge Jump. Hun forteller at salget er mye båret av internettilbydere som gir deg maskinen billigere, om du tegner abonnement med binding.

Les også: Lokker kunder til mobilt bredbånd

- Siden maskinen i de fleste tilfeller er ment for å kobles opp mot nettet, og kundene uansett har tenkt å tegne bredbåndsabonnement, er det en meget attraktiv kombiavtale.

Ideen om en ultraportabel bærbar pc er ikke noe nytt. Saken fortsetter på neste side. Bruk navigasjonen under.

Les om:

It Bransjen