Moms stopper norske ebøker

Moms stopper norske ebøker

Høstens store lansering av ebøker kan bli utsatt. - Håpløst, sier IKT-Norge.

Det spøker for høstens lansering av ebøker her til lands. Den norske bokbransjen nøler å gjennomføre planlagt satsing på grunn av uklarhet rundt moms og mulig piratkopiering, skriver Aftenposten.

Norge er ikke i første rekke når det gjelder ebøker, men internasjonalt er det mye aktivitet. Det er nettopp planene til Google og Amazon som legger press på de norske forlagene.

I vår vedtok bokbransjen å skape en felles bransjeløsning for distribusjon av ebøker. Alle de store forlagene er i nå gang med å konvertere sine store bokkataloger til formater som kan selges elektronisk til både pc, lesebrett og mobiltelefoner.

Med lansering av en felles løsning håper forlagene å ta innsvingen på de internasjonale storkanonene som Google og Amazon, som ikke har sett på det norske markedet ennå, men helt sikkert kommer til å gjøre det..

- Uforståelig kulturpolitikk

Et problem er at det fremdeles er usikker hva kostnadene vil bli for leserne. Ebøker vil være vesentlig billigere enn papirbøker. Men i Norge krever regjeringen moms på ebøker, i motsetning til papirbøker. Det betyr at mye av gevinsten for leserne kan forsvinne rett i statskassa.

Både Høyre og FrP ønsker at momsen fjernes.

- Det er ingen logisk begrunnelse for at dette bare skulle gjelde papirbøker og ikke ebøker, sier Olemic Thommessen, Høyres kulturpolitiske talsmann, til avisa.

Også IKT Norge reagerer sterkt på at regjeringen skiller mellom kultur på papir og digital kultur. Les videre på neste side!

It Bransjen