Nå kan du spille i IE

Nå kan du spille i IE

Microsoft vil gjøre det enkelt å spille rett i nettleseren, uten å bruke innstikk.

Spill rett i nettleseren er for så vidt ikke noe nytt. Det er mange år siden vi først kunne gyve løs på enkle Flash- og Java-spill i nettleseren.

Poenget er imidlertid at de har vært nettopp det; enkle.

Ved å benytte seg av JavaScript-biblioteket Babylon.js fra Microsoft skal det imidlertid i fremtiden bli langt enklere å kjøre selv ganske avanserte spill rett i nettleseren, uten å måtte installere tunge innstikksmoduler.

For å vise mulighetene teknologien gir, har Microsoft samarbeidet med spillutvikleren Ubisoft, som har laget en nettleserversjon av storspillet Assassin's Creed.

Med en kombinasjon av stadig forbedrede, og åpne, teknologier som HTML5, JavaScript og WebGL, skal det være langt enklere å lage relativt tunge 3D-spill som kan kjøres rett i nettleseren.

- Spillet skyver på grensene for hva som er mulig å få til på nettet, på tvers at nettlesere og enheter, forklarer Microsofts produktsjef for Internet Explorer, Justin Garrett.

Enklere utvikling på tvers av plattform

Til nå har Ubisofts Assassin's Creed Pirates vært tilgjengelig på mobiler og nettbrett, men vil altså snart kunne kjøres rett i nettleseren på pc-en din.

For spillstudioene er utviklingen utelukkende positiv, ved at det nå blir langt enklere å utvikle spill på tvers av plattform. Mens man tidligere måtte utvikle separate versjoner for mobil, nettbrett og pc, er tanken at man nå kan bruke tilnærmet samme kode til nettleserversjonen av et spill, som man har brukt i mobilversjonen.

Med Assassin's Creed Pirates har Ubisoft vært i stand til å tøye strikken lengre enn det man normalt har kunnet med nettleserspill. Blant annet har man vært i stand til å lage responsiv design, slik at spillet tilpasser seg din pc, nettleser og oppløsning. Spillet kan spilles både på berøringsskjerm, og med mus og tastatur.

Selv om mye av jobben er gjort i samarbeid med Microsoft, og Internet Explorer fremheves, skal spillet fungere i alle nyere nettlesere på pc.

Ikke bare spill

Babylon.js ble i utgangspunktet utviklet med tanke på bruk til 3D-spill, men teknologien kan også benyttes til å lage rikt nettinnhold med 3D-funksjonalitet.

For å forsikre seg om at flest mulig skal kunne ha glede av spillet, har Ubisoft hatt to år gammel grafikkteknologi som mål da de utviklet Assassin's Creed Pirates. Det skal sikre at den gjennomsnittlige pc-brukeren skal kunne kjøre spillet. På vår jobb-pc, med enda eldre grafikkteknologi, klarte vi å kjøre spillet, men med dårlig bilderate og mye hakking. Det at spillet fungerer i nettleseren, betyr altså ikke at man kan kjøre det på en hvilken som helst pc.

Enn så lenge vil vi mest omtale Assassin's Creed Pirates som en teknologidemo. Det eneste man har mulighet til i spillet er å styre en sjørøverskute til forskjellige sjekkpunkter, og prøve å unngå miner på veien. Relativt enkle greier altså, men et godt eksempel på hva som nå er mulig å få til rett i nettlesere.

Du kan selv prøve Assassin's Creed Pirates her.

Les om:

It Bransjen