Nå kommer AR!

Nå kommer AR!

Teknologiutvikler Metaio lanserer verdens første dedikerte brikke for «Augmented Reality» og skriver avtale med ST-Ericsson.

Mens Google har fått mye oppmerksomhet rundt sitt smartbrille-prosjekt Glass, har det tyske selskapet Metaio sakte men sikkert utviklet et eget «Augmented Reality»-brikkesett for bruk i mobiltelefoner.

Augmented Reality (AR) er når den virkelige verden, sett gjennom teknisk utstyr som mobiltelefon eller smartbriller, utvides med datagenererte objekter og informasjon.

Teknologien har Mentaio hatt under utvikling i over ti år, og selskapet er av enkelte anerkjent som en teknologisk juvel de fleste ikke har hørt om.

Gjør AR til en realitet

Den nye maskinvareteknologien, «AR Engine» kan ifølge utvikleren legge så og si hva det skal være av 3D-objekter oppå den virkelige verden gjennom å gjennkjenne bilder, objekter og hele omgivelser.

Brikkesettet skal også være svært raskt og gjerrig på strømforbruk, som gjør teknologien godt egnet for mobile enheter og som bringer AR ett skritt nærmere utbredelse.

- I en mobil fremtid som opplagt krever at smartenheter «alltid er på» og tilkoblet, reduserer Metaio AR Engine strømforbruket og gjør det mulig å ha konstante AR-opplevelser, sier selskapet i en pressemelding.

Det som gjør denne teknologien spesielt spennende er kombinasjonen av lavt strømforbruk og rask ytelse. Avansert grafikk på mobiltelefoner bruker mye strøm, og begrenset batterikapasitet har vært et stort hinder for å ta AR i bruk på en fornuftig måte.

Metaio lover 60 ganger så rask initialisering av AR-programvare som det beste på markedet i dag, og dersom teknologien leverer mene selskapet det kan det være begynnelsen på en ny mobil revolusjon.

- AR Engine kommer til å være for Augmented Reality som grafikkprosessoren var for spillindustrien i sin tid, sier Peter Meier, administrerende direktør i Metaio i en pressemelding.

Kommer på ST-Ericsson

Metaio har skrevet avtale med ST-Ericsson, et samarbeidsselskapet mellom Ericsson og Stmicroelectronics, om bruk av teknologien. De planlegger å integrere AR Engine i neste generasjon av sine mobile plattformer.

- Dette kommer til å bli den første integrasjonen av dedikert AR-maskinvare i silsium, sier Björn Ekelund, innovasjonssjef i ST-Ericsson.

Han mener samarbeidet vil gi begge selskapene en konkurransemessig fordel i markedet, og ikke minst en fordel for kundene.

- AR vil ikke lenger være begrenset til enkle 2D-bilder. Metaios AR Engine gir uendelige muligheter for fremtiden, mener han.

Det er ikke sikkert når de første AR-enhetene vil være å finne i butikken, men besøkende til Mobile World Congress 2013 som arrangeres i Barcelona 25. - 28. februar vil få muligheten til å teste AR Engine i praksis.

Se video: Introducing the Worlds First Augmented Reality Chipset

It Bransjen