Nå må du levere elektronisk faktura

Nå må du levere elektronisk faktura

Fra og med i dag er elektronisk faktura obligatorisk i Staten, men langt i fra alle leverandører er klare med nye løsninger.

Ifølge Basware er få leverandører klare for å levere efakturaer i dag. Mange av de store leverandørene er klare, men de fleste norske SMB-virksomhetene har ikke fått på plass løsninger ennå.

Uikker på kravene

- Mange har allerede løsninger på plass, men fremdeles er det nok de færreste som i realiteten er klare for å håndtere elektroniske fakturaer. Og enda færre vet hva de nye kravene faktisk innebærer, tror Bjørn Røsten, salgsdirektør i Basware Norge.

Han tror de nye kravene kan virke utfordrende for leverandørene.

- For mange virksomheter er utfordringen tilknyttet implementering av løsninger for elektronisk fakturering mangelen på interoperabilitet mellom de ulike efakturanettverkene man kan velge å tilknyttes, mener han.

Automatiserte prosesser

Røsten er er redd leverandører skal begrenses av nettverk som kun støtter forhåndsdefinerte dokumentformater. Da kan det oppså problemer ved at både leverandørene og kundene trenger samme løsning. Han anbefaler derimot tjenester som automatiserer prosessene tilknyttet sending, mottak og håndtering av elektroniske fakturaer.

- Med en løpende prosess fra bestilling av varer og tjenester, til fakturaen betales og kvitteringen utstedes, sikres en mest mulig effektiv håndtering av innkjøp og utstedelse av faktura, noe som optimaliserer virksomhetenes kontantstrøm, forklarer han.

Flere bedrifter tilbyr i dag fakturahåndtering med automtiserte prosesser, blant annet Visma og Basware.

Ikke vent

Røsten oppfordrer alle til å kaste seg ut i det nå for å spare kostnader og ikke minst effektivisere prosessen.

- Kravene er her, og det er ingen grunn til å ikke etterkomme dem så raskt som mulig. Faktisk vil gevinstene ved å implementere løsninger for mer effektiv håndtering av behov-til-betalingsprosessen mot de statlige virksomhetene være så store at du vil angre på at din virksomhet ikke har hatt gode nok løsninger for dette tidligere, sier han i en pressemelding.

I følge Undersøkelsen Lost in Transaction som ble bestilt av Basware i 2010 er fakturaskanning og dataregistering det mest tidkrevende innen fakturahåntering. Hele sju prosent av alle faktura inneholder feil, noe som krever både tid og penger for bedriften.

Tur til Nice

Salgssjef Tove Havn Skorge i Nets tror folk flest vil sette pris på tiden de sparer ved å effektivisere prosessen.

- Når sommeren står for døren og du tar deg en velfortjent ferie, så er det godt å vite at regningene ligger i nettbanken, og ikke hoper seg opp i postkassen, sier han.

En vanlig norsk husstand mottar rundt 155 fakturaer i året, og kan ved bruk av efaktura spare rundt 3 100 kroner hvert år. Norske bedrifter tar som regel ikke betalt for å sende en efaktura, mens gebyret for en papirfaktura ofte er fra tjue kroner og oppover fordi det er kostbart for bedriftene.

- Med efaktura kan vaskekluten fort bli byttet ut med en flytur for to til Nice, en spahelg på Holmsbu eller en tur på gourmetrestauranten Palace Grill, avslutter Havn Skorge i Nets.

Les om:

It Bransjen