Nå vokser IE igjen

Nå vokser IE igjen

Microsofts nettleser baner seg fremover på bekostning av øvrigheten.

Internet Explorer (IE), Microsofts nettleser, har jevnt over hatt en fallende tendens de seneste år. Det hele nådde et lavmål i november 2011, da nettleseren nådde 51,87.

Så har den hostet litt frem og tilbake på nyåret, men akkurat nå er det faktisk vekst på gang, viser Net Applications-tallene for mars. Med 53,83 prosent i markedsandel har nettleseren, med IE9 i spissen, kanskje startet på sin marsj tilbake til gamle storhetstider.

Forskyvinger

Når noen går opp, går andre ned. I dette tilfellet smører det seg nokså jevnt utover øvrigheten: Erkerival Firefox går fra 20,92 til 20,55 prosent og har hatt et nokså fast fall siste året - de har faktisk ikke vært så lav på markedsandelen på over tre år.

Utfordrer Chrome går fra 18,90 til 18,57 prosent - etter å ha nådd sin topp på 19,11 i desember’11. Safari sniker seg fra 5,24 til 5,07 - forrige storhetstid på 5,43 i oktober 2011. Vår norske Opera lister seg fra 1,71 til 1,62 - mai for snart et år siden, var brukerandelen 2,1.

Endrer vekting

Det kan også være en annen forklaring på denne omveltingen: Net Applications, som leverer disse tallene, har fått kritikk for å være USA-sentriske i sin kalkulering - de har 40.000 nettsider som gir dem tall på mer enn 160 millioner nettbrukere, men flertallet av målenettstedene befinner seg i Amerikas forente stater.

For å imøtekomme kritikken har de den siste tiden begynt å vekte annerledes - der Kina-data nå proporsjonalt vektes høyere enn USA-data, ettersom Kina tross alt har flere internettbrukere enn USA. Og kinesere er, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste, svært glade i IE eller IE-baserte varianter av nettlesere.

Desktop

Hvorvidt de justerte formelen forrige uke, har Computerworlds nyhetstjeneste ikke fått svar på.

Når det gjelder desktop viser siste tall en markedsandel på 92,48 til Windows, 6,54 til Mac og 0,98 til Linux.

It Bransjen