Nasa-robot på Mars kan tenke selv

Nasa-robot på Mars kan tenke selv

Oppgradering gjør at Opportunity kan ta egne beslutninger.

Etter å ha vært flere år på Mars, har Nasas utforskerrobot nå blitt voksen. Oppgradert programvare lar roboten ta egne beslutninger.

Via sin programvare for kunstig intelligens, kan roboten nå selv bestemme om den vil stoppe og analysere steiner den finner på sin ferd.

Nasa legger til at oppgraderingen av programvaren også blir en god test på selvstyring av roboter, som kan komme til nytte i senere Nasa-oppdrag.

- Vi har brukt årevis på å utvikle dyktigheten på utforskningsfartøyer på Mars og her på laboratoriet. For seks år siden forventet vi aldri at vi skulle få en sjanse til å bruke den på fartøyet Opportunity, sier Tara Estlin fra avdelingen for kunstig intelligens hos Nasa Jet Propulsion Laboratory.

Forskere slipper å avgjøre

Programvaren som ligger i roboten nå er laget slik at den skal kjenne igjen spesifikke steiner etter innprogrammerte kriterier, for eksempel med visse former eller farger. Hvis et objekt roboten Opportunity kommer over innehar de fastsatte kriteriene, vil den bruke sitt panoramakamera for å ta flere bilder.

- Det er en måte å få litt bonus-vitenskap, sier Estling.

Programvaren er lkalt Autonomous Exploration for Gathering Increased Science, som forkortes AEGIS. Før programvaren kom på plass måtte Nasa-forskere selv sjekke ut bildet som ble tatt for så å avgjøre om steinen skulle undersøkes.

Spirit fastkjørt

Opportunity er navnet på den ene av de to robotene som kjører rundt på Mars, den andre heter Spirit. Tvillingrobotene har i flere år prøvd seg som marsboere og sendt bilder og data til Nasa-forskere. De er blant den mest avanserte teknologien noen sinne laget hos Jet Propulsion Lab, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Opportunity har vært langt mer produktiv enn sin tvilingsøster Spirit. I januar kunne Nasa melde at Spirit har satt seg fast i skitt. Nasa håper imidlertid fartøyet likevel kan levere litt arbeid fra stedet den sitter fast.

It Bransjen