Navigasjon på potetåkrer

Navigasjon på potetåkrer

EU vil bruke 2,4 milliarder euro mer på navigasjonsprosjektet Galileo. Penger hentes fra jordbruksbudsjettet.

Europa har skikkelige problemer med å opprettholde arbeidet med et eget navigasjonssystem. Foreløpig bruker neste alle GPS, et system utviklet av det amerikanske forsvaret.

Nå vil EU spytte inn ekstra penger i prosjektet, og har funnet 2,4 milliarder euro, eller nesten 19 milliarder kroner. Men EE måtte snu på noen bunker med budsjettpapirer før de fant frem.

LES OGSÅ: Europas GPS-system i krise

De ekstra midlene hentes nemlig fra jordbruksbudsjettet. Jordbruk er tradisjonelt det største og viktigste området i Europa, og her er det en god del penger som ligger å venter på bruk. Det viser at potten er såpass stor at nesten hele summen kan tas ut her, av pengene som ble satt av til jordbruksstøtte i 2006 og 2007.

I tillegg hentes 300 millioner euro ut av forskningsbudsjettet. Også franske Eutelsat vil bruke mer penger i prosjektet. Tidligere har andre land, som Tyskland og Nederland, nektet å bruke mer penger på Galileo.

Galileo skal være et operativt alternativ for GPS fra 2012. Prosjekter er på hæla og risikerer å bli forbigått av nye systemer som utvikles i Russland, Kina og USA.

Den nye redningsplanen må først godkjennes av Europaparlament.

LES OGSÅ: Pengetrøbbel for GPS-konkurrent

It Bransjen