- Nesten som julekvelden

- Nesten som julekvelden

De andre breddedistributørene hilser økt konkurranse fra et sammenslått Also og Actebis velkommen.

De to sveitsiske holdingselskapene som eier de to distributørene Actebis og Also, har signert en intensjonsavtale for sammenslåing av de to distribusjonsselskapene.

Sammenslåingen avhenger fremdeles av godkjenning fra styre og konkurransemyndigheter, men dersom fusjonen går i boks vil det sammenslåtte selskapet bli en av Norges klart største distributører.

- Vi er meget, meget positivt innstilte til sammenslåingen. Vi har presentert planene på et møte internt, og tilbakemeldingen fra medarbeiderne har vært svært positiv, sier Actebis' nordiske direktør Torben Qvist.

Ettersom Also er børsnotert kan verken Qvist eller Monica Aune, administrerende direktør i Also Norge, gå i detaljene rundt oppkjøpet.

- Men vi er veldig positive her i Also i Norge, sier Aune.

- Ikke overrasket

Also, tidligere GNT, omsatte i 2009 for 1,55 milliarder kroner. I Norge omsatte Actebis for 585 millioner norske kroner. I Norge vil det sammenslåtte selskapet dermed få en samlet omsetning på om lag 2,13 milliarder kroner.

Også Øyvind Sæther, administrerende direktør for Tech Data i Norge, de to distributørenes største konkurrent, synes nyhetene om sammenslåingen er kjempepositive.

- Det er nesten som julekvelden. Vi er ikke overrasket over nyheten, men heller over at det ikke har skjedd før. For oss innebærer dette at de to selskapene til sammen vil være omtrent like store som oss i Norge. Det blir direkte kamp, og det liker vi, sier han.

På kort sikt tror ikke Sæther at sammenslåingen vil bety mye for det norske markedet.

- Men det er fremdeles en overdistribusjon på markedet. For oss andre distributører blir det en spiller mindre, og det er kjempegode nyheter. Jeg tror forhandlerne vil oppleve at tilgjengeligheten på produktene i alle fall ikke blir dårligere med en større aktør, sier han.

- Hvordan synes du Actebis og Also passer sammen, sett fra utsiden?
- Jeg opplever at det er en bra match. Hvis du ser på det geografiske fordelingen i Norden er det jo faktisk bare i Norge at begge selskapene er representert i dag. Sånn sett virker det fornuftig, sier Sæther.

Utfordringer og muligheter

Lars Seeberg, administrerende direktør i Itegra, mener det er for tidlig å si hva sammenslåingen vil medføre av endringer på det norske markedet.

- Vi har sett både vellykkede og mindre vellykkede fusjoner. Det er ikke alltid det gir de gevinstene man er ute etter. Det kan bli både utfordringer og muligheter, sier Seeberg.

Han er ikke overrasket over nyheten.

- Dette kom ikke som noe sjokk. Det er lite som overrasker lenger. Men vi tar det som det kommer og prøver å se mulighetene som konkurrent, sier han.

- Hva tror du dette vil bety for det norske markedet og forhandlerne?
- Det som er viktig for Actebis og Also er selvfølgelig å opprettholde og øke omsetningen og drive mer kostnadseffektivt. Men jeg tror ikke det vil bety all verden for forhandlere og konkurrentene. Forhandlerne får det de er ute etter uansett.

Seeberg mener Actebis og Also utfyller hverandre godt, med Actebis' retail- og konsumentfokus på den ene siden og Alsos løsningskompetanse og bedriftssalg på den andre.

Han tror de to konkurrentene definitivt kan dra nytte av effektiviseringer på kostnadssiden, og utelukker heller ikke at de sammen vil stå sterkere med mer innkjøpsmakt overfor produsentene.

- Men det er nok ikke der slaget vil stå. Det kan nok få til noe bedre betingelser på innkjøpssiden, men antakelig først og fremst på enkeltinnkjøp. Det er ikke så mye å hente på volum lenger som det var før, sier han.

It Bransjen