Nettbutikker flykter fra Kelkoo

Nettbutikker flykter fra Kelkoo

Komplett og Netshop vil ikke lenger betale for å havne øverst på Kelkoos prissammenligning.

En rekke norske nettbutikker står nå klare til å trekke seg fra prissammenligningstjenesten Kelkoo, ifølge Digi.no. Både Komplett, MPX og Netshop mener at nettstedet lurer kundene og bløffer med tall.

- Kelkoo er ikke veldig god for forbrukeren. Tjenesten er langt på vei villedende for konsumenten. Det er ikke nødvendigvis det billigste produktet som dukker opp øverst på sidene deres. Produktene rangeres avhengig av hva annonsørene betaler, sier administrerende direktør Anton Hagberg i Komplett.no til digi.no.

På sine egne nettsider sier søketjenesten og produktkatalogen at de «hjelper deg med å finne din favorittbutikk og ditt favorittprodukt til den beste prisen på nettet».

Komplett.no bryter samarbeid

Etter flere års samarbeid trakk Komplett.no seg ut av Kelkoo fra nyttår.

- Avtalen de la frem for oss var dårlig. Vi stoler heller ikke på rapporteringstallene de legger frem for oss. Vi har hatt en lang diskusjon med dem, og er ikke komfortable med måten de registrerer salg på, sier Hagberg til digi.no.

MPX.no er også misfornøyd med prissammenligningstjenesten, og truer med å trekke seg.

- Det er en gjengs oppfatning at bransjen er misfornøyd med Kelkoo. Det er ikke en nøytral prissammenligningstjeneste. Det er ingen hemmelighet at man betaler seg opp i hierarkiet for bedre synlighet, sier daglig leder Stian Gabrielsen i MPX.

- Dårlig statistikk

I villkårene for bruk av tjenesten oppgir Kelkoo følgende:

«Hvis du søker etter kategori vil du trolig bare få opp tilbudene fra Forhandlere som har betalt for å bli oppgitt, og standard klassifikasjon avhenger i hovedsak av prisen som disse forhandlerne betaler.»

- Hvis ikke Kelkoo kommer opp med bedre målinger og statistikk enn i dag, så er sannsynligheten stor for at vi går ut. Vi stoler ikke på målingene de gir oss, og det har vi etterspurt uten å få særlig gode svar, sier Gabrielsen.

Kunder som søker i Kelkoo spores gjennom en informasjonskapsel («cookie») i nettleseren. Hvis kunden senere registreres med kjøp i en nettbutikk, mener Kelkoo at at deres tjeneste var salgsutløsende. Dette selv om det har gått 30 dager i mellom, ifølge Komplett.no

Forundret over kritikk

- Vi har prøvd å ha en dialog med Kelkoo om dette, men de har ikke vært lydhøre, sier Hagberg.

NetShop sier også opp avtalen en av de nærmeste dagene. De oppgir de samme grunnene. Ifølge Digi.no vurderer enda flere norske databutikker å gjøre det samme.

Kelkoo på stiller seg uforstående til kritikken når Digi.no er i kontakt med dem.

- De har vært kunder lenge og vi har hatt et bestemt inntrykk av at de har vært fornøyde, både med hensyn til den omsetning som blir generert via Kelkoo hver måned, men ikke minst måten vi håndterer og løser tekniske utfordringer på, sier pressekontakt for Kelkoo i Norge, Tore Sletmoen.

Les om:

It Bransjen