Norges it-bransje tror på opptur

Norges it-bransje tror på opptur

I 2010 sier vi ja til Android, smidig, web 2.0 og fri programvare.

2009 ble tidenes mest dramatiske år for it-bransjen, skriver EDBs toppsjef Endre Rangnes i en epost til Computerworld. Et annus horribilis.Det har altså vært ille de siste 12 månedene, til og med i oljeparadiset Norge. Men la oss sette ting perspektiv.

Her i landet har ingen veletablerte selskaper gått dukken på grunn av finanskrisen. Ja, det har vært tungt. Og det har sikkert vært noen svette dager på økonomiavdelingene rundt omkring i Norge. Men, alt i alt har det ikke vært noen katastrofe, selvsagt med unntak for dem som i løpet av året har mistet jobben.

Nå er vi snart ferdig med dette håpløse året. Skal vi vente på 2010 med glede eller frykt? Computerworld har tatt en runde blant teknologiens norske spådamer.

Ikke et jubelår

- Jeg tror nok ikke at finanskrisen blir like tydelig i 2010. Vi må også skille litt her. Det har gått bra med tjenestenæringen, mens det har vært dramatisk for varehandelen, sier Paul Chaffey i bransjeorganisasjonen Abelia.

Han mener it-tjenester kan være svaret på krisen. Tjenester som outsourcing og effektivisering har bidratt til at it-bransjen har kommet seg gjennom finans-tumultene. Tallene for siste kvartal viser at mange aktører igjen opplever vekst.

- Vi trenger mobile tjenester og kommunikasjon. Mobilt bredbånd får en eventyrlig vekst i tiden som kommer. Vi sklir over fra pc til mobil eller mini-pc-er. Det blir spennende å se hvilket operativsystem kommer til å vinne i denne runden.

Det blir en kamp om kompetanse i 2010, men det betyr ikke nødvendigvis at arbeidsledigheten forsvinner. It-bransjen er i rask omstilling.

- 2010 blir ikke noen jubelår, men pilene peker rett vei. Vi er ikke tilbake til 2007 ennå, som var bonanza, men vi skal være glad for at vi har et nordisk arbeidsmarkedet. Jeg mener det er lurt å investere mer i it-utdannelse. Der kommer folkene fra, som etablerer de bedriftene vi trenger i fremtiden, sier Chaffey.

De fleste vil øke investeringene i 2010, sier Steinar Sønsteby, Norges-sjef for Atea. Les videre på neste side!

Les om:

It Bransjen