Norsk ordkrig om superbredbånd

Norsk ordkrig om superbredbånd

Telenors VDSL er ikke raskt nok, mener Get. - Komisk, svarer Telenor.

Mandag lanserte Telenor VDSL i Norge, som de presenterer som ”superbredbånd”. Med den nye teknologien kan dagens ADSL-kunder få nedlastingshastigheter på opptil 40 megabit/s og en opplastingshastighet på opptil 10 megabit/s.

Dette er juks, mener tv- og bredbåndsleverandøren Get. Selv lanserer selskapet en rekke bredbåndspakker som er ”ekte superbredbånd”, med nedhastighet på opptil 200 Mbit/s og 10 Mbit/s opp. For å illustrere at dette er virkelig supert, har Gets toppsjef Gunnar Evensen satt seg foran kameraet iført en supermanndrakt.

- Vi har sett på definisjonen av hva regjeringen og Post- og teletilsynet mener faller under ”superbredbånd”, og vi mener at vi tilbyr riktig hastighet, sier Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get, til Computerworld.

Grande Røys

Så hva er saken? Superbredbånd eller ikke, hastighetene går oppover, men det går også kravene til brukerne. For å ha noen konkrete definisjoner satt den forrige fornyingsministeren, Heidi Grande Røys, i gang et arbeid for å få avklart hva Norge trenger.

På regjeringen.no står følgende tekst:

”Dersom by og land skal ha tilnærmet likt bredbåndstilbud bør alle få tilbud om bredt, fast bredbånd med minimum kapasitet på 50/10 Mbit/s og mobilt bredbånd med minimum 8/1 Mbit/s.”

Altså ”superbredbånd” er en nedlastingshastighet minst 50 megabit/s og opplastingshastighet på opptil 10 megabit/s. Dermed er Telenors VDSL ikke raskt nok, ifølge den offisielle definisjonen.

Fiber og koaks

Men Get er ikke ferdig der. Ifølge Husby har Post og Teletilsynet har i sine rapporter slått fast at det er HFC (kombinasjon av fiber og koaks) og FTTH (kombinasjonen fiber og Cat5) som kan levere superbredbånd. Det er nettopp Gets måte å transportere data på. Dermed mener Get å ha godt grunnlag å si at de er de eneste som leverer ”ekte bredbånd”.

- Det trenger man til innhold som hd-filmer. Tallet kommer fra regjeringen, og at man trenger fiber og koaks er konklusjonen til Post- og teletilsynet, sier Husby.

Han påpeker at vanlig tv, også hd-tv og video on demand, går på en annen frekvens i Get-systemet enn bredbåndet, slik at nettaktivitet ikke forstyrrer tv-signalet, og omvendt. Bredbåndkapasiteten kommer i tillegg til hver enkelt kunde.

- Dette er hastigheter vi kan levere utenom tv. Man kan uten problem få film direkte, stoppe dem og spole, og i tillegg har våre høye hastigheter på bredbånd tilgjengelig.

Hva synes Post- og teletilsynet selv om å bli dratt i superdiskusjonen? Les videre på neste side!

It Bransjen