Nye leveregler for livet på nettet

Sosiale medier krever ny nettikette. Her er 25 essensielle leveregler.

Publisert Sist oppdatert

Verden drives av ny teknologi, en teknologi som har blitt stadig mer sosial. Dette krever nye regler for å styre samhandlinger mennesker imellom.

I dag skulle vel de fleste ha sånn nogenlunde taket på det mest grunnleggende: IKKE SKRIV MED BARE STORE BOKSTAVER, ikke videresend kjedepost uten å sjekke Snopes og skru av ringelyden når du er på kino. Men teknologien går stadig fremover og lager nye sosiale dilemmaer og potensielt upassende situasjoner.

Her har du 25 oppførselsregler det kan være greit å kunne i en moderne hverdag.

1. Hvis ikke du er under 12 eller i det ironiske hjørnet, bør du prøve å holde Internett-slang på et minimum. Dette gjelder spesielt fiffige, alternative stavemåter av engelske ord som "gurl," "w00t," og "fanbois."

2. Bruk aldri Facebook-veggen din til å vise frem forlovelsesringen. Det bringer ulykke, dessuten ser vi forskjellen på cubic zirconia og diamanter. Ja, selv på lav oppløsning.

3. Du er ikke barna dine. Ikke bruk et søtt bilde av dem som profilbilde.

4. Uansett hvem du er og hvilket parti du stemmer på, er det ikke sikkert at alle på vennelisten din deler den intense bekymringen din for innvandringspolitikken eller andre temaer. Det kan lønne seg å uttrykke seg litt forsiktig.

5. Uansett hvor sykt bra festen i går var, vil kommentarer om festen på veggen til verten normalt medføre katastrofe. Det er gode sjanser for at ikke alle vennene til verten var på gjestelista.

6. Du er ikke ektefellen din, barnet ditt eller bestevennen din. Så hvorfor poster du kommentarer fra Facebook- eller Twitter-kontoen deres? Skaff deg din egen konto. Det er helt gratis.

7. "Send til en venn"-linker på nettsider kan være praktisk for den som sender, men irriterende for mottakeren. Prøv kopier/lim inn isteden.

Noen ting er best usagt. (Illustrasjon: iStockphoto/PC World)

8. Twitter-meldinger som består av bare ett ord: Nei.

9. Prøv i hvert fall å lese det første avsnittet av en bloggpost før du skriver en illsint harang om hvor teit bloggeren er.

10. Post aldri en kommentar som er kortere enn signaturen din.

LES OGSÅ:

Dette dør ut på grunn av internett

11. Å la standardsignaturen "Sendt fra min iPhone" eller ”Sendt fra min Blackberry” være i telefonens e-postprogram skulle vært straffbart. Disse selskapene får nok reklame som det er.

12. Å bruke e-postprogrammets innebygde brevpapirfunksjon har aldri vært en god idé. Det var irriterende på 90-tallet, og det er minst like irriterende nå.

13. Hvis ikke du har lagt ut en oppdatering på bloggen din på flere måneder, er det ingen vits å logge seg inn for å poste en unnskyldning. Det er ingen som bryr seg. Ikke en gang du selv, tydeligvis.

14. Det finnes ingen unnskyldning for å spamme alle på kontaktlisten med 20 megabyte med feriebilder. Sånt har man Facebook, Flickr og Picasa til.

15. Når du deler bilder på sosiale nettsteder (se nummer 14), bør du ta deg noen minutter for å luke ut det uklare bildet av den venstre pekefingeren din. Og vi trenger ikke 72 nesten identiske bilder av Golden Gate eller Eiffeltårnet heller.

16. Ringback-toner er herved forbudt. Vi vil ikke høre en dårlig komprimert versjon av 50 Cents "In Da Club" hver gang vi skal ringe deg.

17. Vi skulle kanskje ikke behøve å si det, men å spille musikk høyt fra telefonen mens du sitter på toget eller venter på bussen er dust. Skikkelig dust. Skaff deg noen hodetelefoner.

18. Har du noe personlig å si til en venn eller en slektning? Send en melding. Facebook-veggen er ikke privat.

19. Når du får en e-post du synes er spesielt gøyal eller smart, slett den umiddelbart før du videresender den til noen.

20. Hvis du markerer et bilde av noen på Facebook, er det greit om de ikke ser helt idiotiske ut.

LES OGSÅ:

Er du en fanboy? 19 tegn du må se etter

21. Litt godmodig erting på Twitter er moro, men gå over til e-post eller andre meldingsformer hvis det blir mer enn tre meldinger.

22. Det er ingen som lar seg imponere av at du flæsjer den nye iPad-en, iPhone-en eller Droid-en offentlig. Alle vet at hvem som helst kan kjøpe disse greiene i butikken.

23. Det begynner å bli vanskelig å finne seg bra domenenavn, men Camelcamelcamel.com er rett og slett ikke et akseptabelt alternativ.

24. Noen begreper funker bare bedre på nett enn i det virkelige liv. Hvis du sier "Vi tar det offline, vi har ikke båndbredde nok akkurat nå" på et møte, høres du bare ut som en idiot.

25. Ubrukelige akronymer FTW!

Vi er selvfølgelig klar over at disse 25 reglene ikke er i nærheten av nok for å dekke alle potensielle irritasjonsmomenter i vår moderne hverdag. Hvis du har noen å legge til, kan du jo gjøre det i kommentarfeltet.

(Artikkelen er opprinnelig skrevet av Robert Strohmeyer i PC World US. Oversatt og bearbeidet av Tore Sand.)