Nytt OS fra Microsoft

Nytt OS fra Microsoft

Og det heter ikke Windows.

Microsofts forskningsavdeling har utviklet et nytt operativsystem beregnet på forskere og utviklingsmiljøer. Hensikten er å skape et verktøy som forskere kan bruke til å teste maskin-arkitekturer og programmeringsspråk.

Operativsystemet, Singularity, kan sammenlignes med en konseptbil, sier Rick Rashid, direktør i Microsoft Research.

- Det er et helt nytt system bygget opp fra grunnen av, og målet er helt spesifikt større stabilitet, sier Rashid til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Han håper Singularity kan bidra til økt forskning på programmeringsspråk og verktøy. Prototypen skal gjøres fritt tilgjengelig for akademiske miljøer, i håp om at de vil benytte systemet i utvikling av nye typer datamaskin-arkitektur.

- Eksperimentelt

Singularity skal gjøre det enklere å prøve ut hvordan operativsystemer og applikasjoner fungerer sammen, hevder Rashid. Systemet er gjort tilgjengelig på Microsofts nettsted Codeplex, og ble presentert tirsdag på Microsofts årlige visning av nye forskningsprosjekter, TechFest.

Rashid viste også fram BEE3, et maskinvare-prosjekt utviklet i fellesskap med forskere ved University of California i Berkeley, som går på å eksperimentere med arkitekturer.

- Ideen bak er å bygge et konfigurerbart maskinsystem, slik at maskinen kan programmeres til å være en annen maskin eller settes sammen i en annen arkitektur, eventuelt eksperimentering med nye typer algoritmer, sier Nick Rashid.

It Bransjen