HVEM ER AVSSENDER? CEO-svindel får en epost til å se ut som den kommer fra toppsjefen i stedet for angriperen. Flere tilfeller av svindelen er nylig observert i Norge.

KREATIV: I 1971 valgte Ray Tomlinson som tegnet for å vise at mottakeren var på en annen datamaskin. 

Oppfinneren av epost er død

Ray Tomlinson sendte verdens første epost i 1971. Verden ble aldri mer den samme.

Opphavsmannen til moderne epost og bruken av tegnet «@» i epost-adresser, Ray Tomlinson, er død 74 år gammel. Tomlinson var i lang tid ansatt i BBN Technologies, som nå en del av Raytheon-konsernet.

Alfakrøllen døde ikke

Det var Tomlinson som fant på å bruke @-tegnet i adressen til brukere på andre systemer enn det lokale. I et intervju med våre kolleger i Computerworld.com i 2007, fortalte han at han trengte et tegn som antydet beliggenhet, og på et amerikansk tastatur anno 1971, var det dette tegnet som gav mest mening.

Det er enklere å forstå på amerikansk engelsk. Tegnet uttales «at», altså «på» eller «hos», og ble opprinnelig brukt for å vise stykkpriser, for eksempel «10 items @ $1,95». Tomlinson valgte tegnet for å vise at brukeren var på en annen maskin enn den lokale.

Han har antydet at han dermed reddet @-tegnet fra å dø ut, siden enkelte hadde vurdert å fjerne det fra tastaturene på tidlig 70-tall.

Tomlinson har forlengst fått en plass i Internet Hall of Fame for sitt bidrag til moderne datakommunikasjon. Personlig var han ikke så interessert i noen form for berømmelse, og til Computerworld.com sa han i 2007-intervjuet at han «var riktig så fornøyd med å være ukjent».

 

Les om:

It-bransjen