Oracle har overtaket

Oracle har overtaket

Øker forspranget til IBM på lagringsfronten.

Nye tall for omsetningen av databaseprogramvare ble lagt fram i går av analyseselskapet Gartner. Økt overgang til Linux har gjort sitt til at Oracle har økt avstanden til IBM i det globale databasemarkedet, ifølge Gartner.

Tallene viser en totalomsetning i 2006 på 15,2 milliarder dollar. Oracle hadde en markedsandel på 47,1 prosent, med 7,2 milliarder i database-relatert omsetning. Det tilsvarer en vekst på 14,9 prosent fra året før, og noen tideler opp i andelen, fra 46,8 prosent i 2005.

LES OGSÅ: Oracle tar opp Linux-kampen

Ifølge Gartner-tallene har IBM en andel på 21,1 prosent, med et salg av relasjonsdatabaser på 3,2 milliarder dollar, som svarer til en oppgang på 8,8 prosent fra 2005-nivå. Likevel falt IBMs markedsandel noe, fra 22,1 prosent i 2005, ettersom omsetningsveksten ikke svarte til veksten i markedet som helhet, som lå på 14,2 prosent.

LES OGSÅ: Oracle retter 37 sikkerhetsfeil

Microsoft, på tredjeplass, hadde en markedsandel på 17,4 prosent i 2006 og en omsetning på 2,7 milliarder, ifølge Gartner. Salgsveksten fra år til år var på hele 28 prosent. NCRs Teradata og Sybase utgjør resten av topp fem-feltet i databasemarkedet, med 3,2 prosent hver.

Gartner-tallene inkluderer nye lisenssalg og inntekter fra oppdateringer, abonnementer og vertsskjøring, samt teknisk brukerstøtte og vedlikeholdskostnader. Tallene omdatter ikke profesjonelle tjenester og maskinvareomsetning, skriver IDGs nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Grei nettverkslagring uten store nyvinninger

Unix og Windows holder stand som de mest utbredte operativsystemene for relasjonsdatabaser, med henholdsvis 34,8 og 24,5 prosent av markedet. Linux. på tredjeplass, har 15,5 prosent av markedet, men størst vekst med en oppgang på hele 67 prosent fra 2005 til 2006.

IDC-tall publisert i april gir omtrent det samme bildet, bortsett fra at det totale markedet ifølge IDC er på 16,5 milliarder dollar.

It Bransjen