Overlegen seier til Watson i Jeopardy

Overlegen seier til Watson i Jeopardy

IBM-maskinen knuste den menneskelige motstanden i finalen. Slik gikk det til.

Watson gikk seirende ut av den historiske kampen mellom menneske og maskin i siste episode av Jeopardy som gikk på tv i USA i natt norsk tid.

De to tidligere Jeopardy-mesterne Brad Rutter og Ken Jennings endte til slutt på henholdsvis 21.600 og 24.000 dollar, mens Watson sopte inn hele 77.174 dollar. Dermed vant Watson også hovedpremien på én million dollar, som IBM donerer til veldedighet, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Kjapp i vendingen

IBMs forskere brukte fire år på å bygge Watson. Maskinen er i stand til å behandle 80 trillioner operasjoner (teraflops) i sekundet. Den kjører på 2.800 prosessorkjerner og har 16 terabyte arbeidsminne.

Den kanskje viktigste programvaren i Watson er et program kalt DeepQA, som kan prosessere naturlig språk, og som IBM hevder kan forstå menneskelige setninger. Det er dette programmet som skiller Watson fra typiske søkemotorer, som bare kan returnere resultatlister basert på spesifikke nøkkelord.

Tenker logisk

For å bygge en kunnskapsbase for Watson, samlet forskerne 200 millioner sider med innhold over fire terabyte med harddiskplass. Maskinen søker etter matchende resultater og bruker så rundt seks millioner logiske regler for å komme fram til et svar.

Når Watson stilles et spørsmål, analyserer programvaren spørsmålet, og identifiserer navn, datoer, geografisk plassering eller andre parametre. Deretter undersøkes spørsmålets setningsoppbygging og grammatikk for finne hint om hva det spørres om.

Som å snakke med et menneske

- Jeg tror Watson har potensial til å forvandle hvordan mennesker kommuniserer med datamaskiner, sier Jennifer Chu-Carrol, en av IBMs forskere som har jobbet med prosjektet.

- Watson er et viktig skritt på veien mot å gjøre det mulig for mennesker å kommunisere med datamaskiner på samme måte som man snakker med et annet menneske. Watson gir deg ikke bare en liste med dokumenter du må gå gjennom, men gir ordentlige svar, mener Chu-Carrol.

IBM har ingen planer om en omkamp mot menneskelig intelligens eller å lage en Watson 2, men vil gjøre teknologien tilgjengelig for andre. Helsesektoren vil blant annet bruke Watson til hjelpe leger med å tolke den massive mengden data i mange journaler, samt svare på innfløkte medisinske spørsmål på kort tid.

It Bransjen