PC-krisen fortsetter i 2016

PC-krisen fortsetter i 2016

PC-salget er i fritt fall med en nedgang på 10 prosent i år, og 2016 blir et like tøft år.

I dette kvartalet kommer PC-salget til å synke med 10 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dette er langt dårligere enn det som var forventet tidligere for dette kvartalet, og det innebærer at PC-salget for hele 2015 under ett vil ende 10,3 prosent lavere enn i fjor.

Ifølge IDC vil OEM-produsenter (tredjepartsprodusenter) ende opp med et samlet salg på 276,7 millioner PC-er dette året, en nedgang fra 308,2 millioner i fjor.

Bunnrekord

Dersom IDCs prognose slår til, vil 2015 ha vært det dårligste året for PC-bransjen siden IDC begynte å følge PC-leveringene fra produsentene i 1996. Dette betyr at bunnrekorden fra 2013 blir slått i år. Da falt PC-salget med 9,1 prosent.

IDC mener det er flere grunner til at PC-salget fortsetter å synke, skriver amerikanske Computerworld. Valutaproblemene i kjølvannet av den sterke dollaren er ett av problemene. Tidligere overproduksjon har dessuten ført til en opphopning av usolgte PC-er hos produsentene.

Hovedgrunnen til problemene er imidlertid den samme som man har sett i lang tid: Forbrukerne bryr seg rett og slett ikke om å bytte ut sine stadig eldre PC-er med nye modeller. I stedet har de brukt pengene på å kjøpe seg smarttelefoner og – i litt mindre skala – nettbrett.

PC-en er ikke død

Dette betyr ikke at PC-en som sådan er død, i betydningen at den ikke brukes lenger, understreker IDC.

– Til tross for en betydelig endring både i kjøps- og bruksmønster, der brukerne  har flyttet fra PC til nettbrett og mobiler de siste årene, er det få som slutter å bruke PC-en sin. De får den bare til å vare lenger, sier IDC-analytiker Loren Loverde.

Det ser ikke ut til å ha hjulpet PC-produsentene at Microsoft har gitt bort gratis Windows 10-oppgradering til flere hundre millioner PC-eiere som til nå har kjørt Windows 7 eller Windows 8.1.

Den gratis oppgraderingen har hjulpet en del brukere til å utsette oppgradering til ny PC en stund til, ifølge analytikeren. – Men ikke til evig til, understreker han.

En del PC-brukere benytter altså den gratis Windows 10-oppgraderingen til å utsette PC-kjøpet litt til mens de tester ut hvordan det er å gå over til Windows 10.

Fordelene med ny PC

– Da kan det hende at de får øynene opp for hva de går glipp av ved å tvære ut bruken av den gamle PC-en, og vi forventer at de til slutt vil bestemme seg for å kjøpe ny datamaskin, sier IDC-analytikeren.

PC-utskiftningstakten i næringslivet er høyere enn i privatmarkedet, men også der er den tregere enn før. Den er gjerne knyttet til oppgradering til nytt operativsystem. IDC regner med at Microsofts pensjonering av Windows 7 i 2020 vil gir økt fart i PC-salget igjen, akkurat som da Windows XP ble gravlagt i 2014.

IDCs prognose nå er at PC-salget vil stabilisere seg mot slutten av 2016 og deretter vokse gjennom slutten av dette tiåret. Men selv i 2019 vil PC-salget trolig være mindre enn i 2015, ifølge IDC.

Les om:

It-bransjen