Pc-salget opp i desember

Pc-salget opp i desember

Pc-produsentene solgte 12 prosent flere pc-er i fjorårets siste tre måneder enn året før.

Vest-Europa klinket til med et sterkt pc-salg på tampen av fjoråret. 12 prosent flere pc-er ble sendt ut sammenlignet med året før. Salget økte med 17,2 prosent i hele 2008 sammenlignet med 2007. Økningen innebærer at totalt 66 millioner pc-er ble kjøpt i løpet av fjoråret, viser tall fra analyseselskapet Gartner.

Vest-Europa slo både resten av Europa, Midt-Østen og Afrika (EMEA) i salget, ettersom de sistnevnte fikk et brutalt sammenstøt med finanskrisen.

Kanskje ikke overraskende: Minibærbare og deres eventyrlige popularitet bidro kraftig til å øke antallet utsendte pc-er med sine rundt 2,5 millioner solgte enheter i fjerde kvartal 2008.

Nedgang i proffmarked

Derimot var den bakenforliggende trenden i fjerde kvartal mindre bra: Det profesjonelle markedet gikk fem prosent tilbake. Og ikke nok med det:

- Hvis det ikke var for minibærbare, ville det totale vest-europeiske markedet ha vist en tilbakegang. Dette varsler ikke bra for 2009, ettersom vi forventer at de generelle økonomiske tilstandene forverres, sier Gartner-analytiker Ranjit Atwar.

Les også: - Minibærbare redder ikke 09-salget

Det var leverandørene med mest aktivitet i konsumentmarkedet som fikk best resultater. Det er Storbritannia, Frankrike og Tyskland som har hatt størst vekst. Asus og Toshiba solgte best sammenliknet med fjoråret, både av vanlige bærbare pc-er i tillegg til de minibærbare.

Her er topplisten for markedsandelene i Q4 2008 (antall solgte enheter i Vest-Europa):

1. HP – 23,2 prosent

2. Acer – 20,3 prosent

3. Dell – 10,1 prosent

4. Asus – 7,4 prosent

5. Toshiba – 6,4 prosent

Selv om tallene for antall solgte enheter viser seg å være gode totalt sett, var det ikke bare positivt nytt for Q4 2008. Det er knapt 20 dager siden Computerworld kunne melde at selve prisene, og dermed omsetningen, på pc-er trolig har stupt med 15 - 20 prosent i løpet av fjorårets siste kvartal.

Les om:

It Bransjen