Pengemangel bak Actebis-salg

Pengemangel bak Actebis-salg

Det tyske kapitalfondet Droege Capital fikk Actebis til tilbudspris fordi forrige eier manglet penger.

Droege Capital betalte Arques nærmere 350 millioner kroner for Actebis da salget fant sted tidligere i august. Ifølge danske CRN kan det se ut som Droege fikk Actebis til tilbudspris. Særlig hvis man ser på hvor mye penger Arques har brukt på Actebis siden de kjøpte distributøren i 2007.

Til tross for at Actebis-konsernet er tredje største distributør i Europa og går med overskudd, reagerte det tyske aksjemarkedet positivt på at Arques solgte seg ut.

Bakgrunnen er at Arques gapte for høyt da de kjøpte Actebis. It-distribusjon krever en stor kapitalbase samtidig som overskuddsgraden er liten i forhold til andre bransjer. Dette ble en dårlig kombinsjon for Arques som kjøpte Actebis for lånte penger, og slik sett ble hard rammet av finanskrisen.

Brukt over 3 milliarder

Behovet for å komme seg ut av Actebis understrekes ifølge danske CRN av kommentaren som Arques-direktøren Hans Gisbert Ulmke kom med i forbindelse med salget til Droege Capital.

- Konsergjelden og risikoprofilen til Arques Industries AG blir betydelig redusert og egenkapitalen og soliditeten blir forbedret, sa Arques-direktøren.

Slikt liker aksjonærene i en tid hvor gjeld kan være dyrt, og dermed steg aksjekursen.

I følge beregninger til den tyske finansavisen Handelsblatt har Arcues tilført rundt 2,5 milliarder kroner ut over kjøpssummen på 917 millioner kroner som de måtte gi til Otto-gruppen.

I tillegg til 300 millioner kroner i engangsbetaling får Arques en sum penger avhengig av utviklingen i Actebis de neste par årene. Siden ingen av partene vil fortelle om detaljene rundt dette, er det uvisst hvor mye mer penger Arques kan få ut av Actebis-salget.

It Bransjen