Prisfall skviser pc-bransjen

Prisfall skviser pc-bransjen

Prisfallet på pc-er tvinger bransjen til å dytte flere maskiner med mer tilleggutstyr inn på markedet.

Priskrigen på pc-er og elekronisk utstyr får konsekvenser for produsenter, distributører og forhandlere. Den harde konkurransen gjør at prisene dumpes hos de store forhandlerne, og bransjen tvinges til å tjene tapte inntekter inn med større volum og tilleggsutstyr og tjenester.

- Det blir viktigere å selge mange pc-er. Selv om prisene er fallene gjennom hele produksjonen, blir det vanskeligere for produsentene, og også distributørene, fordi de tjener mindre på hver maskin, sier sjefsanalytiker Anders Elbæk i IDC Norden.

Små marginer

I Norge falt prisene på pc-er med 14 prosent i 2007, ifølge tall fra IDC. En undersøkelse gjennomført av den svenske nettstedet It24 viser at prisene på pc-er i Sverige falt med 24 prosent i fjor. I år er det forventet et fall på mellom 10 og 15 prosent.

Elbæk synes dette høres mye ut, men bekrefter at det er et stort prisfall i pc-markedet.

- Det er et generelt prisfall. Særlig innen konsumentmarkedet er det flere som kjøper billige produkter. Det presser prisene ned. Særlig på bærbart er konkurransen hard mellom Hp, Acer og Lenovo, sier Elbæk.

Presser distributørene

De lavere prisene fører også til mindre penger til distributørene, som dermed må selge mer for å kompensere.

- Vi som distributør tjener penger på produktet og har vår margin på det. Hvis prisen faller, rammer det oss, for eksempel er 3 prosent av 100 kroner mer enn 3 prosent av 50 kroner, sier administrerende direktør Tore Løveid i Scribona.

I tillegg til utstyr som kjøpes i sammenheng med datamaskinen, vil det bli tilbudt flere tjenester og det blir mer subsidiering, tilsvarende det mobiltelefonmarkedet har i dag.

- Et eksempel er mobilt bredbånd. Man får integrert bredbåndsruter i pc-en, og prisen senkes med noen tusenlapper, mot at man binder seg til en teleoperatør, sier Charles Williamsen, redaktør for It-bransjen.

Trenden er allerede i gang. Telenor tilbyr for eksempel en stasjonær pc til 3000 kroner, koblet opp mot binding til bredbånd fra Telenor i ett år.

It Bransjen