Putter Tizen i gamle TV-er

Putter Tizen i gamle TV-er

Samsung har funnet et nytt bruksområde til sitt alternative kompakte OS. Ny funksjonalitet i første generasjon 4K-TV-er kommer derfra.

Mobil-OS-et Tizen (uttales Tai:zen) har vært i utvikling hos Samsung og Intel i noen år som alternativ til Android. I likhet med Android er det Linux-basert.

Samsung og deres partnere ønsket mer uavhengighet fra Google samt å kunne bygge inn funksjoner som ikke uten videre lar seg legge inn i Android.

Ikke bare mobil

Det har ikke kommet mange smarttelefoner med dette OS-et, men det kan brukes på andre områder også.

Under CES i januar ble Tizen fullt ut tatt i bruk i smart-tv-ene til Samsung. Kunder som har hatt eldre høyoppløsningsskjermer med samme maskinvare, etterlyste ganske omgående om en Tizen-oppgradering ville bli tilgjengelig for dem.

En egen «Evolution Kit» vil gjøre de fleste 4K-TV-er fra 2013 og 2014 mulig å oppgradere til Tizen og et sett av 2015-funksjonalitet.

Smart-oppgradering i en boks

Dette innebærer at disse eldre TV-ene fra Samsung blir Tizen-drevet, og får flere kontrollpaneler. I tillegg kommer nye kodeker for HEVC og VP9, som åpner for bedre avspilling av 4K/60p-video.

Siden Evolution Kit er en Samsung-metode for å oppgradere smart-tv-er fullt ut, er oppgraderingen plassert i en egen boks til 400 dollar, noe som skal tilsi rundt 4000 kroner i Norge. I tillegg til programvare følger det med åtte-kjerners prosessor, mer internminne, en ny fjernkontroll og oppdaterte HDMI 2.0-porter som støtter HDCP 2.2.

It-bransjen