Qt-Knut breaker Norge!

Qt-Knut breaker Norge!

Og Skolelinux-guruen sier ikke nei til stemmer gitt i Internet Explorer.

At Knut Yrvin, kjent fra Skolelinux og Nokia, i sine gamle dager var norgesmester i breakdancing, har vært en ”en godt kjent hemmelighet” i it-bransjen. Men etter noen elleville uker er forfekteren av fri programvare plutselig blitt en nasjonal kjendis.

- Folk stopper meg på gata og gjenkjenner meg. De spør om autografer. Dette er helt vilt, sier Yrvin til Computerworld.

Hva skjedde? Jo, Yrvin stilte som deltaker i Norske Talenter på TV2 med et dansenummer av ”old school electric boogie”. Og tror det eller ei, nå er han stemt inn til finalen 21. mai.

Tv-audition

- Det var egentlig ikke min ide, men noen venner ringte meg og sa ”nå må du bli med”. Jeg har jo drevet lenge med det, så jeg stilte. Først på uttaket, med en lang kø foran SAS-hotellet i Oslo, forteller han.

Derfra gikk det bare en vei. Det ble audition i Bergen på tv, med mange dyktige kandidater. Så ble det siste fredag semifinalen, hvor han ble valgt av det norske folket til å gå videre til finalen.

- Du liker vel konkurranse, hvis du er med på noe slikt?

- Jada, det er kjempegøy å konkurrere litt. Men dette er bare et underholdningsprogram, det er ikke så alvorlig. Det er en veldig god stemning, det handler om å ha det gøy, ikke om ”krig og fred”, ler han.

Ikke kjedelig

Yrvin har hatt en travel tilværelse siden han i 1984 som 17 åring ble kåret til norgesmester i breakdancing. Mest kjent er han som ansikt for Skolelinux, en Linux-distribusjon, basert på Debian, som er spesiallaget for grunnskolen.

I tillegg jobber Yrvin for det finske mobilselskapet Nokia som leder for fri programvare i avdelingen Qt Software, tidligere Trolltech.

- Har du hatt noe særlig tid til å danse, da?

- Jeg har egentlig ikke hatt mye tid til det. Med Skolelinux og jobben hos Nokia og Trolltech har jeg ikke hatt et kjedelig liv. Det har vært nok å gjøre, sier han.

Jobbkonkurranse

Men dansingen ble ikke helt borte. Ved ulike anledninger har Yrvin vedlikeholdt noen av de gamle bevegelsene.

- Det har vært veldig rolig de siste årene på dansegulvet, men vi har hatt litt moro å jobben og på reiser. Det er faktisk ganske mange som kan litt breakdance, som kan ta bølgen og snurre på ryggen, sier Yrvin.

Det ble det også internkonkurranse av hos Nokia. For å fordele de ti publikumsbillettene til semifinalen, måtte alle interesserte ut i noen smidige posisjoner.

- De ti plassene fikk de som var best i breaking. Eirik Eng (tidligere Trolltech-sjef, nå i Nokia) var overdommer, forteller Yrvin.

Også IE-brukere

- Tror du denne oppmerksomheten vil gjøre noe positivt for Skolelinux?

- Ja, det tror jeg. Flere får høre om det. Om fremtiden med fri programvare. Jeg tror for øvrig at folk undervurderer hvor mange vet om det allerede om åpne programvare. Open Office er veldig mye brukt, og Firefox for eksempel som nettleser, sier han.

Når det blir konkurranse om de gjeveste plassene på Norske Talenter, er Yrvin til og med villig til å skyve sine prinsipper til side.

- Jeg oppfordrer alle til å bruke Firefox, men om folk stemmer i Internet Explorer er det bare koselig. Jeg tar imot alle stemmer jeg får! Det blir kjempespennende!

Nedenfor ser du dansenummeret som sikret hans flest stemmer av alle i siste program av Norsk Talenter:

Les om:

It Bransjen