Rakettvekst for inntekter fra 5G

STARTER I DET SMÅ OM 5: Ny rapport viser kraftig vekst fra start med 5G-mobilbredbånd. Illsutrasjon: Ericsson

Rakettvekst for inntekter fra 5G

Ny analyse hevder inntekten fra 5G vil passere en halv trillion på fem år. Så starter veksten for alvor.

I en ny framskriving fra Juniper Research er forventningene til neste generasjon mobilbredbånd høye. Teknologien ventes å rulles ut i slutten av tiåret og generere inntekter på 825 millioner kroner globalt i 2020.

Deretter går det unna, og i 2025 er inntekten ventet å nå 536 milliarder kroner (65 milliarder USD). For teleoperatørene er forventningen at sju prosent av omsetningen vil komme fra 5G ti år ut i tid.

Starter for alvor i 2025

Analytikerne ser på 2025 som året det tar av for alvor. Selv om de kommersielle variantene av 5G vil være tilgjengelig fra 2020, så vil de første årene gå med til utbygging, frekvensauksjoner og tildelinger av blokker innen hvert spekter.

Operatørene vil måtte vurdere å rulle ut nye 5G-tjenester i et vidt spekter for å få til overgangen.

– Nye tjenester vil kreve tilgjengelig og konkurransedyktig prising basert på databruk, enhetstype og hastighet. Det vil også kreve at aktørene godtar at marginene vil variere mellom forskjellige tjenester i forskjellige deler av 5G-utrullingen, hevder Nithin Bhas, en av forfatterne av rapporten.

Juniper Research slutter ut fra dagens situasjon at standardisering av 5G ikke er langt unna, med stadig større enighet om hva som faktisk skal ligge i standarden. Dette innebære hastighet på minst 10 gigabit per sekund, treghet på under et millisekund, effektiv bruk av hele radiospekteret, lavt energiforbruk og bedre pålitelighet og tilpasningsdyktighet.

IoT og 8K-video

Bruken analysen ser for seg er knyttet både til behovet for båndbredde i tingenes Internett, men også til høynivå innhold som 4K/8K-video og Virtuell Virkelighet-tjenester.  

På vei til 5G nirvana venter selskapet at antallet 4G-tilkoplete enheter vil nå 3 milliarder før 2020. Teleselskapene vil på sin side investere over 200 milliarder kroner i forsking, utvikling og utprøving av 5G-teknologi den neste fem åra.

It-bransjen