Rekordår for Elkjøp

Rekordår for Elkjøp

Elkjøp har hatt sitt beste år noensinne og vokste på både topp- og bunnlinje. Konsernsjef Ronny Blomseth forventer videre vekst i et urolig marked.

Elkjøp har hatt sitt beste år siden oppstarten i 1962.

Kjeden avsluttet regnskapsåret 2009/2010 den 30. april. Omsetningen økte fra i fjor med 22 prosent til 20 milliarder norske kroner. Resultatet ble 928 millioner kroner, en økning på 32 prosent.

Ronny Blomseth, konsernsjef i Elkjøp Nordic, er svært fornøyd med året.

- Det har vært en litt tøff markedssituasjon, men vi har hatt god vekst likevel og forbedret resultatet kraftig både nordisk og i Norge. Det må vi være fornøyd med, sier han.

Bærbart vokste mest

I Norge økte kjedens salg, basert på samme antall butikker som i fjor, med 13 prosent (like for like).

Ronny Blomseth forteller at alle varegrupper har økt, fra hvitevarer til pc-er, tv, mobiltelefoner og foto.

- Det er en positiv utvikling over hele linja, men noen områder skiller seg ut. Den kanskje største økningen har vi hatt på bærbare pc-er. Det har vært en fin vekst, og vi har tatt store andeler. Nå har også markedet for bærbare vokst, men vi har en klart inntrykk av å ha vokst mer enn markedet.

I tillegg spiser bærbare seg inn på av markedsandelene til stasjonære pc-er.

- Det er en trend vi forventer at vil fortsette, selv om det er fint og stabilt volum på stasjonært også. Det har hjulpet å få inn litt høyspesifiserte maskiner, som for eksempel gaming-pc-er fra Alienware, sier Blomseth.

Et annet område Elkjøp har tro på er 3D-tv-er.

- Vi har bare såvidt startet salget, men dette er en varegruppe vi kommer til å ha mye glede av fremover, både på tv-siden og med pc-er med 3D-støtte, sier han.

Større utvalg og bedre service

I løpet av året åpnet kjeden 12 nye Megastores i Norden, samtidig som en stor andel av selskapets øvrige varehus har blitt oppgradert.

Nettbutikkene har fått større utvalg og raskere levering. Produkttilgangen i varehusene skal også være forbedret, mens service- og reparasjonstid på innleverte produkter er redusert med 26 prosent sammenlignet med året før. I tillegg har kjeden gjennomført 15 000 interne kursdøgn for å heve kompetansen.

I forkant av det nå avsluttede regnskapsåret foretok Elkjøp en rekke omstruktureringstiltak og kostnadskutt som har bidratt til de positive resultatene.

- Omstruktureringer gjør at alle blir mer konsentrerte og fokuserte på det vi skal drive med. Det har også gitt reduserte kostnader, og det har vi nytt godt av, sier Blomseth.

Han har gode forventninger til regnskapsåret 2010/2011.

- Vi har hatt en god vekst både i mai og så langt i juni, og forventer å fortsette å vokse, sier han.

- Men vi ser mange tegn på at markedet vil fortsette å være veldig ustabilt fremover. Det er ganske påvirket av uroligheter. Økonomien i Norge er sterk, men det virker som om forbrukerne påvirkes mye av situasjonen i Europa og andre steder, sier han.

Norden bidro mest

Elkjøp eies av britiske DSG International, som i tillegg eier andre europeiske forhandlerkjeder som Currys, Electro World, PC City, Pixmania.com, DSGi Business og Techguy.

I løpet av året økte DSGi omsetningen med 3 prosent til 8,53 milliarder pund. Resultatet før skatt endte på 90,5 millioner pund, opp 61 prosent fra året før.

Butikkene i Norden som har bidro til den største veksten. Ifølge DSG gjorde spesielt Sverige og Danmark det godt. De nordiske butikkene står for om lag en fjerdedel av omsetningen i DSG og skal nå være den foretrukne modellen for de andre kjedene i konsernet.

Til sammenlikning gikk salget hos forhandlerne Storbritannia og Irland ned med ni prosent.

Den aller største veksten kom imidlertid fra DSGs nettsalg. Her økte omsetningen med 14 prosent til 921 millioner pund for de to nettsidene Pixmania og Dixons.co.uk. Pixmania skal ifølge DSG nå være verdens fjerde mest besøkte nettside for konsumentelektronikk.

It Bransjen