Rekordsalg av harddisker

Rekordsalg av harddisker

Produsentene melder om knallkvartal, men analytikere forventer prispress til sommeren.

Western Digital melder om en vekst på 61,7 prosent i antall solgte harddisker i sitt tredje kvartal 2010 sammenliknet med samme kvartal i fjor.

I løpet av kvartalet solgte selskapet 51,1 millioner harddisker, opp fra 31,6 millioner i samme periode i fjor. Omsetningen endte på 2,6 milliarder dollar, en økning på 62,5 prosent fra en omsetning på 1,6 milliarder dollar i tredje kvartal 2009.

Selskapets nettoinntjening i tredje kvartal endte på 400 millioner dollar, en økning på 700 prosent fra en inntjening på 50 millioner dollar de første tre månedene i fjor.

- Etterspørselen har vært sterkere enn vi hadde sett for oss for mars-kvartalet. Den vertikale integrasjonen vår, produktbredden og en smidig forretningsmodell har gjort det mulig å ta tak i den muligheten dette representerer, og igjen øke markedsandelene på harddiskmarkedet, sier John Coyne, administrerende direktør i Western Digital, i en pressemelding.

- Vi tror 2010 vil bli et sterkt år innen digital lagring, og kommer til å opprettholde fokuset på å hjelpe kundene våre å vokse og lykkes, og samtidig opprettholde lønnsomheten for Western Digital.

- Rekordforsendelser

Også Seagate, som nylig kunngjorde resultatene for sitt tredje kvartal som ble avsluttet 2. april, melder om rekordresultater.

I løpet av kvartalet solgte selskapet 50,3 millioner harddisker og hadde en omsetning på 3,05 milliarder dollar. Selskapets nettoinntjening endte på 518 millioner dollar, noe som ga en driftsmargin på 29,6 prosent.

- I samsvar med forventningene våre i begynnelsen av mars-kvartalet har vi oppnådd sterke resultater både driftsmessig og finansielt, sier Steve Luczo, administrerende direktør i Seagate i en pressemelding.

- Vi kan vise til rekordforsendelser, samtidig som lagerbeholdningen hos både oem- og distribusjonskunder har holdt seg på et lavt nivå på tvers av geografi og produktområder. Etterspørselen etter Seagate-produkter er fremdeles sterk, og vi forventer at jevne leveranser ut resten av kalenderåret, sier han.

Forventer prispress

I en kommentar i Barron’s skriver to analytikere fra Wedbush Securities at det samlede harddisksalget i første kvartal kalenderåret 2010 endte på 157 millioner enheter.

I motsetning til fjerde kvartal 2009, da etterspørselen overgikk tilbudet, var tilbudet og etterspørselen i løpet av første kvartal i balanse, mener analytikerne.

Men i løpet av sommeren og høsten forventer analytikerne at mer produksjonskapasitet vil bli tilgjengelig, og som et resultat at prispresset på harddisker vil øke samtidig som produsentenes lønnsomhet går ned.

- Alle er klar over at mer produksjonskapasitet vil være tilgjengelig fra juli til august, skriver analytikerne.

- Partnere som Dell og HP er ikke fornøyde med at harddiskprodusentene kan nyte godt av høye marginer mens de selv sliter med lønnsomheten. De venter nå på mulighetene til å ta harddiskprodusentene på pris med en gang produksjonskapasiteten tar seg opp, skriver analytikerne.

It Bransjen