DYPE KRISER: Norge står overfor dype politiske, økonomiske, sosiale og ikke minst teknologiske endringer, skriver Truls Berg. (Foto: Istock)

Sats på det ukjente!

KOMMENTAR: Det handler om å løfte frem de som tenker nytt og stort, de som har visjoner om fremtiden. Endringsagentene og ildsjelene! De som skaper morgendagen!

Publisert Sist oppdatert

Den bitre arbeidskonflikten mellom Bjørn Kjos og pilotene i Norwegian er endelig over. Det vi i realiteten har vært vitne til er en front- mot frontkollisjon mellom ledelsen i et av Norges mest innovative og fremtidsorienterte virksomheter, som sloss for å gjøre seg klare for en fremtid de vet vil bli turbulent, og en fagforening som sloss for bevaring av status quo i størst mulig grad.

Konfliktens bakteppe er at ledelsen i Norwegian, drevet frem av den visjonære og uredde grunderen og ekspiloten Bjørn Kjos, har stilt det gode spørsmålet; Hvordan vil fremtiden for oss se ut? Ledelsen har åpenbart konkludert med at endringene som venter er langt større og mer omfattende enn de fleste innser, ikke minst dagens piloter som sloss for dagens goder med nebb og klør.

Fremtiden vil endre seg

Selv om dette spørsmålet sannsynligvis har blitt stilt siden vi satt rundt det første leirbålet, har det nok aldri vært viktigere enn i dag.

Dagens ledere trenger et bevisst forhold til hvordan fremtiden vil endre dagens konkurransebilde. Kompetente ledere vet dette og de trenger hjelp av endringsagenter som er i front på nye teknologiske og samfunnsmessige muligheter. Computerworld har her en nøkkelrolle som formidler av innovative eksempler på hvordan fremtiden utfordres av nye aktører og ny teknologi.

Det neste spørsmålet er like viktig, og her har åpenbart Bjørn Kjos & co ikke lyktes like godt: Hvordan formidle til medarbeidere, kunder, partnere og eiere at dagens situasjon på sikt ikke er mulig å opprettholde, uten vesentlige grep for å fremstå mer konkurransedyktige?

Kunsten å skape forståelse for at teppet raskt kan rives bort under dagens behagelige situasjon og alternativet til å gjennomføre til dels dramatiske endringer er konkurs, arbeidsledighet, dårligere kundetilbud og tapte verdier, er kommunikasjonsmessig krevende. Øvelsen blir ikke enklere når man samtidig reklamerer med å være Europas beste flyselskap og aksjekursen stiger til nye høyder. Likevel, det er denne kunsten våre ledere må lære seg å mestre i årene fremover.

Dette er også årsaken til alle landets endringsagenter bør juble når landets statsminister gir klar beskjed om at Norge må gjøre et valg. "Vi kan enten bli smartere eller billigere", sa hun til pressen i forrige uke. La det ikke herske noen tvil, Erna Solberg har rett når hun påpeker at Norge i realiteten er inne i en gigantisk endringsprosess, en brytningstid! Gamle regler gjelder ikke lenger og nye skapes mens du leser dette. Det industrielle samfunnsparadigmet har gått ut på dato, og vi er på full fart over i innovasjonssamfunnet.

Bransjer i krise

Norge står overfor dype politiske, økonomiske, sosiale og ikke minst teknologiske endringer. Det snakkes om bransjer i krise, - gamle storheter forsvinner, (flyselskapet SAS ville jo som kjent ikke vært blant oss i dag uten statlige overføringer i milliardklassen) mens de fleste andre bygges om i rasende fart.

Sett i et historisk perspektiv har menneskeheten selvsagt opplevd en rekke vesentlige forandringer også tidligere, men trolig ingen like store, positive og fundamentale på så kort tid som forandringene vi nå opplever. Mens våre forfedre fikk flere generasjoner på seg til å justere verdensbildet etter hvert som hjul, trykkekunst, motordrevne fremdriftsmidler og telefoni så dagens lys, blir vi nødt til å finne vår vei i et helt nytt landskap nærmest over natten.

På veien vil vi ha glede av å ta hensyn til de fem viktigste megatrendene og konsekvensene disse innebærer som i årene som kommer vil endre måten vi lever, livnærer, lærer, leder og jakter livslykken på.

Likevel, også i Norge er aviser og mediene fulle av interessegrupper som heier på det bestående. Det er ikke bare flyverne i Parat som frykter endring, det lobbes daglig for alt fra søndagstengte butikker til bevaring av markagrenser, ofte hjulpet frem av dyktige spindoktorer og dyre PR-kampanjer.

Manøvrere trygt

Mitt håp for oss som regner Computerworld blant ukas høydepunkter, er at vi i stedet for å sloss mot fremtiden i stedet kan enes om å snakke opp dem som bygger fremtidens Norge. Vi i Innovation Forum Norway er imponert over alt det flotte som skjer på innovasjonsfronten og tror ikke lenger på en verden der medarbeidere er tjent med å sloss mot sin egen ledelse – dette er rester av industrialdertenkning som vi i fremtiden vil riste på hodet av.

For å kunne manøvrere trygt i ukjent farvann, er det viktig med innsikt i hvilke trender som vil prege Norge og verden i årene fremover. Tiden er derfor, slik vi ser det, moden for økt fokus på fremskritt og innovasjon drevet frem av teknologiske nyvinninger, nye arbeidsformer og modige beslutningstakere som våger å satse på det ukjente.

Med varme hilsenerTruls Berg