.se falt ut - manglet dott

.se falt ut - manglet dott

En tabbe førte til at alle sider på svensk domene forsvant fra internett.

Har du hørt den om svenskene som ramlet av internett? De manglet en dott.

Dette er faktisk ingen ny svenskevits, det er hva som skjedde etter en giganttabbe. Nesten en million sider på svensk domene var ikke mulig å nå fra internett i hele fire timer etter at et skript med innebygd skriveleif løp løpsk på mandag.

- Skript manglet punktum

Ifølge nettovervåkningsselskapet Pingdom, var det som skjedde at .se-registraren brukte et feilkonfigurert skript til å oppdatere .se-sonen. Skriptet la inn feilen på absolutt alle .se-domenene.

Folk de har snakket med har forklart at skriptet manglet det avsluttende punktumet bak domene-opplysningene i .se-sonen. Dotten bak .se er avgjørende for at domenenavnsystemet skal skjønne at det er snakk om et toppnivå-domene.

Ifølge selskapet er det usedvanlig at en slik tabbe river et helt land ut fra internett, det er som oftest snakk om enkelttilfeller.

En del Svenske internettoperatører så feilen og fikset den kjapt. Men på forskjellige steder i utlandet, som ikke nødvendigvis overvåker konfigurasjonsfilene til .se-domenet til enhver tid, rapporteres det at .se-sider var utilgjengelige i opptil to døgn.

Feil skal undersøkes

Sveriges registrar, Stiftelsen för internetinfrastruktur, konkluderer i en uttalelse med at ting kunne gått mye verre om de ikke hadde handlet såpass kjapt som de gjorde.

- Vi går gjennom steg for steg hva som gjorde at det ble feil. Noe slikt har ikke skjedd på ti år, sier Danny Aerts i stiftelsen.

Post og Tele-tilsynet (PST) i Sverige krever svar, ifølge Computer Sweden..

- Vi tok kontakt med Stiftelsen för internetinfrastruktur på tirsdag formiddag og sa fra at vi kommer til å starte tilsyn og begjære opplysninger rund thendelsen, sier sjef for nettverksavdelingen til PST, Christoffer Karsberg, til avisen.

Les om:

It Bransjen