Se Google på sykkeltur i Oslo

Se Google på sykkeltur i Oslo

Trehjulsykkel på 150 kilo brukes til å fotografere utenfor allfarvei.

Om du gikk tur ved Tryvann i Oslo i går, fikk du kanskje øye på en snodig farkost. Google har nemlig festet all kamerateknologien til en sykkel på tre hjul som de bruker til å fotografere steder i Norge der det er vanskelig å komme til med bil.

At Google kjører rundt med bil og fotograferer gatene, har etter hvert blitt et velkjent faktum. Tanken er at det er en naturlig forlengelse av kartfunksjonen og satellittbildefunksjonen.

- For å virkelig se hvordan det ser ut må man ha bilder av gater og slikt. Men så har noen smartinger funnet ut at ved de virkelig spennende sverdighetene er det ikke lov til å kjøre. Så de lagde en sykkel, som nå sendes rundt til de forskjellige Google-kontorene, sier Jan Grønbech, administrerende direktør i Google Norge.

I et par måneder skal en av disse syklene være i Norge for å sørge for at Googles Street View-funksjonalitet også har bilder av kriker og kroker der biler av ulike årsaker ikke kommer til. En egen syklist har blitt innleid til formålet.

- Her om dagen var han i Kristiansand og tok bilder av dyreparken. Han skal også for eksempel ta bilder av Akershus festning og slike steder, sier Grønbech, som også nevner parker og gågater som steder sykkelen potensielt kan være å bli sett de kommende månedene.

I skogen

Grønbech var selv med da farkosten i løpet av helga tok bilder ved Tryvann.

- Jeg tenkte vi må da søren meg ha bilder av Nordmarka også. Den er en viktig del av Oslo og fin å vise utlendinger, sier Grønbech.

Men det er ikke bare-bare, selv for innleide syklister. Med alt det tekniske utstyret veier nemlig sykkelen 150 kilo.

- Vi måtte finne et sted som bare hadde nedoverbakker. Vi kjørte sykkelen opp til Tryvann stadion med lastebil og syklet så nedover til Tryvann og Midstua, før vi hentet bilen og puttet sykkelen inn i lastebilen igjen, sier Google-sjefen.

Folks reaksjoner var positive til det snodige kjøretøyet.

- Vi møtte sikkert 1000 mennesker ute i skogen, og de syntes det var veldig festelig. De vinket og smilte da vi syklet forbi.

Blåmandag

Men turen tok på. Aggressive nedoverbakker ga såpass mye bremseslitasje at sykkelen i dag, mandag, befinner seg på verksted.

Noe overvåkningsutstyr for trådløse nettverk, slik Google-bilene har fått kritikk for å ha, er ifølge Google-sjefen ikke ombord.

- Nei, vi har nok løst det problemet, sier han.

Google er ellers åpne for forslag om fine sykkelturer, som altså bør være mer nedover enn oppover. Med Dyreparken i Kristiansand dekket, ser han for seg at det i alle fall blir en tur til Bergen og Trondheim også, men vil være lydhør overfor forslag fra leserne.

- Hvis leserne har noen forslag over hvor det er mulig å sykle og det ikke er for bratt, er vi åpne for det, sier Grønbech.

It Bransjen