Se, her tar bilen av!

Se, her tar bilen av!

Er det en bil? Et fly? Det er begge deler. Nylig hadde bilen sin første flytur.

Selskapet Terrafugia har laget et kjøretøy som er en hybrid mellom en bil og et fly – ja rett og slett en flyvebil. Inntil nylig har de imidlertid ikke fått kjøretøyet med utbrettbare vinger til faktisk å ta av.

37 sekunder i lufta

Inntil nå. På en flyplass i New York fikk de det merkverdige kjøretøyet til å dingle 37 sekunder i luften med militærpilot Phil Meteer bak spakene. Målet var å la bilen sveve bortover rullebanen for blant annet å teste stabiliteten, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Administrerende direktør i Terrafugia, Carl Dietrich, er naturligvis kry som en hane.

- Flyturen er et symbol på frihet i luftfart. Det er hva entusiaster har strevd etter siden 1918, mener han.

Selskapet ble gründet av ham og tre andre studiekompiser fra Michigan Institute of Technology.

Et par utfordringer

Kjøretøyet de har laget har en antatt prislapp på 148.000 amerikanske dollar, og over 40 stykker har allerede reservert et eksemplar – til tross for at kjøretøyet altså ikke er ferdig enda. Selskapet håper å kunne ferdigstille bilen innen 2010.

Utfordringen som dog ikke er løst ennå, er det faktum at det ikke foreløpig finnes infrastruktur for denne typen hybridkjøretøy. I motsetning til rullebaner, går bilveier tross alt foran hus, butikker og andre bygg. Dessuten er det for mange potensielt skremmende å se for seg en himmel fylt med flyvebiler styrt av folk uten flysertifikat.

Selskapet har naturligvis innsett dette, og planen er å utnytte småflyplasser i nærheten av der folk bor.

Her er to videoer av testturen:

Prøvepiloten snakker ut:

It Bransjen