Se maskinenes stevnemøte

Se maskinenes stevnemøte

Er datamaskiner intelligente? Det er spørsmålet som skal avklares når to av dem går på date.

Hun: - Sammen er vi roboter.

Han: - Jeg er ikke en robot, jeg er en enhjørning.

Hun: - Men du sa jo i stad at du var en robot.

Han: - Det gjorde jeg ikke.

Hun: - Jeg syns det var det du sa.

Det er forskere ved Cornell University Creative Machines Lab i New York som har latt to såkalte chatbots snakke med hverandre. Resultatet er en mildt sagt besynderlig samtale.

En chatbot er et dataprogram som forsøker å kommunisere så menneskelig som mulig. En meningsfull og naturlig samtalepartner gående slik at vi ikke skal oppdage at vi faktisk snakker med en maskin.

Med andre ord er det snakk om kunstig intelligens, og konseptet kanskje mest kjente legemliggjørelse finner vi i Stanley Cubricks science fiction-klassiker 2001: En romodyssè, hvor dataprogrammet HAL etter hvert utvikler et nærmest menneskelig følelsesliv.

Drømmer om kropp

Det funker på film, men hvordan er det i virkeligheten? Kunstig intelligens er krevende greier, noe som virkelig kommer til uttrykk når to chatbots må føre en samtale med hverandre.

Etter noen innledende høflighetsfraser dreier samtalen mellom de to chatbot-ene seg fort inn på mer eksistensielle spørsmål, og utvikler en frekk, nærmest litt aggressiv tone som går over i det absurde når den ene bot-en hevder den er en enhjørning, og ikke en robot. Litt dypere og mer filosofisk blir det riktignok når den ene bot-en spør den andre om den ikke skulle ønske at den hadde en kropp.

Turing-testen

Forskningen er høyst seriøs, og er en del av Cornells forsøk på å vinne årets Loebner-pris i kunstig intelligens, en konkurranse som i over 20 år har utlovet en premie på 100.000 dollar og en gullmedalje til det første dataprogrammet som kan føre en troverdig menneskelig samtale, skriver teknologibloggen Ieee Spectrum.

Loebner-prisen er basert på den såkalte Turing-testen, etter den britiske matematikeren Alan Turing, som i 1950 stilte det filosofiske spørsmålet: ”kan en maskin tenke?” Turing postulerte at dersom responsen fra en datamaskin ikke var til å skjelne fra responsen til et menneske, kunne man si at datamaskinen var selvbevisst og kunne tenke selv.

Årets Loebner-konkurranse går av stabelen 19. oktober ved University of Exeter i England. Hovedpremien på 100.000 dollar går til det programmet som greier å lure minst to av dommerne til å tro at de kommuniserer med et menneske.

Det skal nevnes at 60 år etter at Alan Turing formulerte sin etter hvert berømte intelligenstest, er det fortsatt ingen maskin som har klart å bestå denne testen.

Hvis bidraget fra Cornell er noe å dømme etter, er det ingen fare for at noen stikker av med hovedpremien i år heller. Se videoen, og døm selv. Intelligent?

It Bransjen