Seks it-folk på riking-toppen

Seks it-folk på riking-toppen

Bill Gates, Larry Ellison og Carlos Slim Helu holder stand.

Det er Forbes.com som årlig kårer hvem som er rikest i verden. I fjor var Bill Gates på topp med sine 40 milliarder dollar, men i år må han se seg slått på målstreken av en meksikansk telekom-millliarder.

Carlos Slim Helu er god for 53,5 milliarder dollar. Han har gjort seg rik på å privatisere Mexicos nasjonale teleselskap i 1990, og var i fjor på tredjeplass. Siste år har han hanket inn 18,5 milliarder dollar. Han eier 23 milliarder aksjer i selskapet America Movil som hadde en 35 prosents økning i verdi sist år.

Microsoft, Oracle, Google

Microsoft-gründer Bill Gates har på sin side «bare» 53 milliarder, opp 13 milliarder på grunn av økende aksjekurs i Microsoft. Han var også rikest i fjor, men lå på tredjeplass i 2008. Før det var han innehaver av tittelen «verdens rikeste» 13 år på rad.

Vi må bevege oss til 6. plass for å finne neste it-milliarder. Det er Larry Ellison, administrerende direktør i Oracle, som er god for 28 milliarder dollar. Han er også selskapets gründer. Selskapets aksjer har steget 70 prosent i verdi siste år.

Så gjør vi et langt hopp til 24. plass, som er delt mellom fire folk. Deriblant to Google-milliarderer, Sergey Brin og Larry Page, de som grunnla selskapet. Googles aksjer steg 70 prosent forrige år, og duoen har nettoverdi på 17,5 milliarder.

Saliggjørende outsourcing

Hakket bak kommer en it-inder på delt 28. plass. Azim Premju har 17 milliarder i verdi som han har i stor grad har hentet fra selskapet Wipro, Indias tredje største outsouring-firma. Siste to kvartaler har selskapet sett et hopp i resultatet sitt via flere store kontrakter.

Felles for Helu, Gates, Ellison, Brin og Page er at de alle har blitt ekstremt rike på å være gründere. Premju har arvet selskapet sitt og fått det til å vokse.

Les om:

It Bransjen