Shaheen blant verdens raskeste

Shaheen blant verdens raskeste

Saudi-Arabia bygger superdatamaskin med enorm kapasitet.

Saudi-Arabia spytter inn oljepenger for å bygge en superdatamaskin som kommer til å være blant verdens ti raskeste maskiner, skriver australske Computerworld.

Maskinen "Shaheen", som betyr falk på arabisk, blir bygget av IBM. Den skal bestå av et 16-rack IBM Blue Gene/P-system med 65,536 prosessorkjerner som leverer 222 teraflops (222 billioner regneoperasjoner per sekund). Shaheen skal bygges på to år, og etter hvert utvides til et enda sterkere system i exa-skalen.

LES OGSÅ: Størst på tallknusing

Prosjektet betyr et stort steg for Saudi-Arabia og regionen totalt sett, som så langt ikke har hatt stor påvirkning på it-industrien, bortsett fra å ha et kundeforhold.

Det er tydelig at Saudi Arabia nå ønsker å markere seg sterkere innen it-feltet. Shaheen kommer til å stå på King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), et forskningsuniversitet som ble annonsert i fjor og som er planlagt åpnet neste år.

LES OGSÅ: Superdatamaskin skal avgjøre klimatrussel

- Det beste med KAUST er at vi ikke har noen systemer vi arver, og trenger dermed ikke å bekymre oss over gammel bagasje, sier konstituert it-sjef Majid Al-Ghaslan ved KAUST til Computerworld.

IBM anslår at Shaheen kommer til rangeres som nummer seks når hun er ferdig, men at systemet raskt blir utvidet. Datasenteret som hun skal stå i, bygges for 500 kabinett, og selv om mye går med til lagringskapasitet og annet, er det god plass å vokse på.

Verdens største system er bygget av IBM ved Lawrence Livermore National Laboratory. Systemet krysset petaskala-merket i juni, med 1,026 trillion beregninger per sekund.

LES OGSÅ: Verdens største datamaskiner

It Bransjen