Skyen utfordrer virtualisering

Skyen utfordrer virtualisering

Skyløsninger og applikasjonstjenester kan være alternativet til egen virtualisering hos de minste kundene.

Torbjørn Sand, key account manager i Multidata får daglig spørsmål om virtualisering og ser temaet som meget hett. Henvendelsene gjelder i stor grad hva som er nødvendig av programvare for å komme igang, og fokuset er gjerne reduksjon av serverpark og mulightene for å kjøre flere virtuelle bokser i én fysisk. Denne problematikken mener han også er aktuell for mindre bedrifter, siden disse ofte har tatt i bruk gamle maskiner og kjører Exchange på én, brannmur på en annen, database på den tredje så videre.

- Hos kunden ser vi på dagens infrastruktur som en helhet, og nesten hver gang lander vi på en virtuell løsning. 90 prosent av det vi selger innen server og lagring er rettet mot virtualisering, sier Torbjørn Sand.

Sikkerheten er et like viktig tema for kundene som bedre kapasitet, skal vi tro Torbjørn Sand.

- Det er billigere med redundante løsninger. Kunden kan kjøpe to enkle servere, virtualisere og klone dem, og de har redundans ved maskinvarefeil.

Oppgavene bestemmer

Torbjørn Sand ser ingen grense nedad for hvor stor en bedrift skal være for å ta i bruk virtualisering.

Inngangsbilletten er rimeligere enn den en gang var, og det står og faller på hvilke oppgaver bedriften skal gjøre.

- Vi ser at det vil bli fokus på virtualisering i SMB, sier Hans Bagstevold, som er direktør for løsninger i regionale tjenester hos Ergogroup og ansvarlig for SMBsatsingen.

Han tror ikke SMB-kundene nødvendigvis tenker at de må bruke virtualisering for å nå sine mål. De tenker kostnader og effektivisering. Da blir ofte virtualisering Ergogroups svar.

- Den direkte etterspørselen etter virtualisering er ikke høy, og spesielt ikke hos bedrifter med under 50 ansatte, sier Bagstevold.

Men når kunden er på jakt etter en aktuell løsning for å få ned administrative kostnader og kompleksitet knyttet til det å ha mange fysiske servere, er svaret fra Ergogroup ofte at virtualisering er en god måte å møte kravene på.

Skyløsninger et alternativ

- Det skjer spennende ting både fra Microsoft og fra andre aktører, og vi ser at vi vil benytte mer virtualisering i infrastrukturen framover, også i det nedre segmentet, sier han.

Hans Bagstevold opplever imidlertid økende interesse fra kundene rundt cloud og computing og applikasjonstjenester (asp), også fra de mindre bedriftene. Dette kan påvirke installering ute hos kundene. Hvis prisen er riktig, vil de helst ikke investere i eget utstyr.

- De mindre bedriftene vil helst ha infrastrukturen levert som en tjeneste med faste priser og fast innhold. Om det blir virtualisering eller noe annet er de minste mindre interessert i. De har ikke komptanse på det og skal ikke ha det heller, sier Bagstevold.

Tilbyr de minste asp

Daglig leder Ståle Welle i PC Support Sykkylven forteller at det som oftest er servere i form av fysiske bokser uten virtualisering som går ut til kundene, spesielt til de minste. Men han registrerer mer og mer enkel visualisering og tilbyr da til løsningen som følger med operativsystemet.

PC Support Sykkylven kan tilby infrastruktur, men oppfordrer kundene til å benytte deres tilbud om datasenter og hosting framfor å bygge ut egne datarom.

- De kjører egne systemer, men vi anbefaler at de flytter dem inn til oss. Kan de tolerere nedetid, kan de få mer ut av serveren de har og virtualisering. Skal de imidlertid få uttelling for redundans, er det nødvendig med tilknytning til annen maskinvare, som bladeløsninger og delte disker mellom maskinene. Det krever et større miljø og drar opp prisnivået.

Saken har tidligere stått på trykk i IT-Bransjens papirutgave.

LES OGSÅ:

Virtualiserte muligheter for SMB

LES OGSÅ:

Økt interesse for virtuelle skrivebord

LES OGSÅ:

- Virtualisering gir mer usikre servere

It Bransjen