Slik får OL-byen wlan

Slik får OL-byen wlan

Ingeniørene jobber knallhardt med å utruste den lille OL-byen med trådløsnett.

7. februar 2014 går Olympiske Leker (OL) av stabelen i den russiske byen Sochi. Byen har 350.000 innbyggere, ligger ved Svartehavet og er et yndet turistmål med sitt subtropiske klima - men kan også by på kuriositeter som funn av titusener år gamle spor etter mennesker.

Akkurat nå gjennomgår byen en digital oppgradering som skal gjøre den kapabel til å ta unna datatrafikken som ventes. Ingeniører fra det amerikanske selskapet Avaya setter for tiden siste spiker i riggingen av et nettverks om skal være god for 54 Terabits per sekund.

- Hele byen er ingenting annet enn en 300 milliarderkroners byggeplass i stadig endring. For eksempel har vi sett veien utenfor vårt hotellrom bli revet opp minst fire ganger, sier Dean Frohwerk, nettverksarkitektleder fra Avaya, til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Og når det gjelder moderne it-infrastruktur? Det var ingen å snakke om. Vi har virkelig måttet begynne fra bunnen, helt ned til å legge rør før vi en gang kunne installere fiber og kabler.

I test

Selskapet har vært i landet de siste 18 månedene for å sikre fysiske leveranser, slikt er ikke bare-bare i byen Sochi. Underveis var det blant annet nervepirrende med tanke på leveransene når transportbilene i flere dager gikk utenfor radiodekning gjennom Kazakhstan, tidvis på særdeles humpete (og dermed til dels teknologifiendtlige) veier.

Nå er alt i testfasen.

Nettverket skal dekke 30.000 sportsutøvere, administrasjon og funksjonærer, media, IOC-representanter og frivillige med data, lyd, video og full nettadgang i de to lokasjonene for sportsutøving, et anlegg i selve Sochi og et tilknyttet fjellene ved Krasnaya Polyana.

Anaya forventer også at disse brukerne kommer til å ha med seg flere enheter. De planlegger for støtte av opptil 120.000 brukere, uten forstyrrelser, på trådløsnettet i Sochi - i tillegg til 30 IPTV-dedikerte HD-kanaler med OL-innhold via selve telecom-ryggraden.

Disse kanalene må også være tilgjengelige for nettverkets brukere. Det er første OL der man eliminerer behovet for et separat såkalt CATV HFC-nettverk for tv-sendinger (kabel-tv, hybrid fiber-koaksialt).

Nettverket vil deles inn i fem virtuelle SSID-baserte trådløse nett. Et for utøverne, to for media (hvorav en betalbar og en gratis), et for dem som jobber der og et for VIP-er som embetsmenn. Hver gruppe vil ha egne passord pluss et eventuelt ekstralag med passord der nødvendig. Det vil være rundt 2000 802.11n-basestasjoner i sving, og det vil driftes av to tekniske operasjonssentre (TOC) i fall feil. Sentrene vil ha 10GB-linjer til omverden via Russlands nasjonale teleoperatør Rostelcom.

Ryggraden

Data og stemme-ryggraden er bygget på Avayas Fabric Connect, en åpen virtuell plattform basert på IEEE802.1aq kortveis-bridging. Kjernenettverket består av fire Virtual Enterprise Network Architecture-baserte Virtual Service Plattform 9000-svitsjer, en i hvert TOC og en på hver hovedarena. Det brukes Avaya ERS 8800-svitjser i ytterpunktene.

Sochi-nettverket vil være virtualisert som Layer 3, ikke 2.

- Å bruke virtuell programvare med Layer 3 gjør at våre svitsjer kan jobbe intelligens lokalt, og gjøre en bedre jobb med å rute trafikk, sier Frohwerk, som lover mer oppetid og bedre hastighet.

Valget av Layer 3 er en av erfaringene Avaya har tatt med seg fra da de satte opp nettverket til Vancouver-OL. I Vancouver installerte de det første full-ipbaserte stemme, data og videonettverket, men da i Layer 2. Vancouver-nettverket var riktignok bare dimensjonert for 4 Terabits per sekund.

170 russere er i teknisk trening for å kunne yte støtte til Tier 1 og Tier 2-nettverk i løpet av OL, mens 30 teknikere fra Avaya vil gi støtte på Tier 3 og 4.

Etter OL skal det meste av utstyret demonteres.

I tillegg til investeringer i telekom, blar Russland opp milliarder av kroner til å bygge ut kapasiteten på mer basale ting som strøm og avløp.

Les om:

It Bransjen